Takten på planering och investering måste öka

Nu måste vi som kommun investera för att fullt ut kunna ta tillvara dessa helt unika möjligheter som ligger framför oss.

I och med Northvolts beslut att etablera sig i Skellefteå stod det klart redan 2017–2018 klart att kommunn skulle stå inför en dramatiskt stor och snabb samhällsomvandling, skriver bland andra Carina Sundbom, gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå kommun.

I och med Northvolts beslut att etablera sig i Skellefteå stod det klart redan 2017–2018 klart att kommunn skulle stå inför en dramatiskt stor och snabb samhällsomvandling, skriver bland andra Carina Sundbom, gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå kommun.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Debatt2021-05-26 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Årtionde efter årtionde har Skellefteå kommuns ledning – både den politiska och den operativa – i huvudsak haft till uppgift att förvalta en ekonomiskt välmående, men samtidigt stagnerande kommun.

I och med Northvolts beslut att etablera sig i Skellefteå, en jättearbetsplats med cirka 3 000 anställda och följdinvesteringar, stod det redan 2017-2018 klart att Skellefteå skulle stå inför en dramatiskt stor och snabb samhällsomvandling.

Detta har spätts på med ännu fler följdinvesteringar. Bedömningen är nu att Skellefteå redan 2025 har fått en befolkningsökning på 5 000 personer, och ytterligare 5 000 till 2030. Det finns de som anser att tillväxten kommer att bli ännu starkare.

Detta innebär en enorm möjlighet men också en stor utmaning för vår kommun.

Vi i Centerpartiet har hela tiden haft en känsla och känt en oro för att varken den politiska majoriteten – Socialdemokraterna och Vänsterpartiet – eller kommunledningen till fullo har förstått komplexiteten av denna snabba tillväxt. Planeringen har därför inte hunnits med på ett tillräckligt bra sätt.

Det handlar om bostäder, förskolor, skolor, vägar, vatten och avlopp med mera. Samtidigt ska vi planera för Norrbotniabanan och dess effekter på kommunen. Sara kulturhus har också krävt ledningsresurser.

Nu ser vi hur marginalerna krymper, inte minst de tidsmässiga.

Vi i Centerpartiet anser att mer strategiska ledningsresurser behövs, och det snarast. Även om det egentligen nästan är för sent.

Hur detta ska administreras är en ledningsfråga. Men någon form av strategiskt projektkontor kan vara en idé.

Alla dessa investeringar ser vi i Centerpartiet som möjligheter för hela vår kommuns utveckling och framtid.

Nu finns det inte utrymme för att vara ”dumsnål”. Nu måste vi som kommun investera för att fullt ut kunna ta tillvara dessa helt unika möjligheter som ligger framför oss.

I många fall är nog klockan redan kvart över tolv. Men låt oss ändra på det.

Vi i Centerpartiet är beredda att göra vad vi kan för att hinna uträtta så mycket som möjligt.