Ta tillbaka kontrollen över den ojämlika tandvården

Den jämlika tillgången till tandvård som byggts upp under många år håller på att raseras, det behövs politiska beslut på riksplanet för att inte äventyra den generellt sett goda munhälsan som etablerats i befolkningen.

”Personer med låg inkomst eller låg pension har sällan råd att gå till tandläkaren. Dålig tandhälsa kan leda till infektioner, tandlossning och åderförkalkning som kan vara en orsak till hjärtinfarkt.”

”Personer med låg inkomst eller låg pension har sällan råd att gå till tandläkaren. Dålig tandhälsa kan leda till infektioner, tandlossning och åderförkalkning som kan vara en orsak till hjärtinfarkt.”

Foto: Sauli Pulkkinen

Debatt2024-12-30 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det fanns en tid inte alltför länge sedan när tänders drogs ut och löständer sattes in hos unga människor för att man som fattig visste att någon tandvård kommer man inte råd med.

Tandvården är den del av hälso- och sjukvården där marknadslogiken fått störst genomslag. Den fria etableringen av mottagningar och den fria prissättningen inom tandvården har ökat den ekonomiska och geografiska ojämlikheten i landet. Det är nu dags att behandla tänderna som en del av kroppen. Ingen ska behöva leva med dåliga tänder på grund av sin ekonomi eller boendeort.

Personer med låg inkomst eller låg pension har sällan råd att gå till tandläkaren. Dålig tandhälsa kan leda till infektioner, tandlossning och åderförkalkning som kan vara en orsak till hjärtinfarkt.

Inflammationer i munnen är ett hot mot det allmänna hälsotillståndet. Vi anser att tandvården ska likställas med övrig sjukvård. Det ska inte skilja sig om du söker vård för tänderna eller hjärtat. En jämlik tandvård ökar folkhälsan och ger därmed också en mer jämlik och jämställd hälsa.

För varje folktandvårdsklinik finns det (fler än) tre privata mottagningar. Dessa mottagningar tenderar att etablera sig i storstadsområden och konkurrera på platser där det finns utbildad och verksam tandvårdpersonal. Utanför storstäderna finns andra utmaningar, till exempel i regioner som kämpar för att ordna med bemanning när den regiondrivna tandvården inte räcker till. Vi behöver styra etableringen av tandvårdsaktörer där de behövs som mest i Sverige.

Regionernas övergripande ansvar träder in när en klinik lägger ner utan att en ny kommer i dess ställe. Det här ställer den regiondrivna tandvården inför utmaningar som inte den privatdrivna tandvården har. Därför måste regionernas möjligheter att planera tandvården i sina län öka. Det gäller särskilt när regionens samlade tandvårdspotential, den regiondrivna och privatdrivna tandvården, behövs för att möta befolkningens efterfrågan. Här ser vi att alla tandvårdsaktörer behöver dela på ansvaret för de högst prioriterade patientgrupperna och att tillgodose deras behov, det vill säga akuttandvård, barntandvård, tandvård till äldre och multisjuka.