Lyssna på svenska folket och rusta upp försvaret

Sverige är idag det av länderna runt Östersjön som lägger minst på försvaret som del av BNP.
Sverige är idag det av länderna runt Östersjön som lägger minst på försvaret som del av BNP.

Det finns ett starkt stöd bland svenska folket för att rusta upp försvaret, inte minst mot bakgrund av Rysslands anfallskrig gentemot Ukraina.

Debatt 14 april 2022 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

78 procent av svenskarna tycker att budgetanslaget till försvaret bör öka, vilket är mest i hela EU där snittet ligger på 52 procent.

Detta visar en opinionsmätning som redovisas av SR/Novus, där Gallup international står bakom helheten. Man har gjort lokala mätningar i 24 EU-länder.

Nu gäller det för riksdagens partier att snabbt leverera resultat. Sverige som land måste kunna skydda sina gränser och bidra till säkerheten i vårt närområde. 

Sverige är idag det av länderna runt Östersjön som lägger minst på försvaret som del av BNP.

En moderatledd regering efter nästa val kommer att rusta upp försvaret och leda Sverige in i Nato om det finns en riksdagsmajoritet för det. Sveriges försvarsförmåga ska stärkas och då måste också resurserna till försvaret öka. 

Vi vill se ett försvarsanslag som motsvarar två procent av BNP 2025. Redan i närtid behövs snabba beslut om extra tillskott för att möta det försämrade säkerhetsläget.

Vårt land har idag världens fjärde högsta skattetryck. Då handlar det om att omprioritera och minska vissa utgifter inom statens åtaganden. 

Ett uppenbart sådant utgiftsområde är det internationella biståndet, som på 20 år har tredubblats. Biståndet kan minskas rejält. Detta samtidigt som vi håller tillbaka utgiftsökningar på andra områden.

Om staten inte har råd att skydda landets gränser – då prioriterar staten uppenbarligen fel. Lyssna på svenska folket – rusta upp det svenska försvaret!

Anders Ågren, förbundsordförande Moderaterna i Västerbotten


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa