Vi står inför ett paradigmskifte i svensk migrationspolitik.
De förslag som den parlamentariskt tillsatta migrationskommittén nyligen presenterade innebär att Sverige får en fortsatt restriktiv migrationspolitik. Med allvarliga konsekvenser.
Varje vecka möter vi på Rädda Barnen barn och unga som lever i långvarig otrygghet. De vet inte hur länge de får stanna, eller när de får träffa sin familj.
Allt fler barn flyr krig och konflikter. Samtidigt har Sverige en av EU:s mest restriktiva migrationslagstiftningar.
Vi ser att barn och unga med stark anknytning utvisas efter flera år i landet. Svårt sjuka barn får avslag. Familjer hålls splittrade. Detta är inte vad det svenska folket vill, enligt en Novusundersökning från augusti i år.
Vi kan bättre än så här.
Barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari 2020. Det centrala i konventionen är att vid alla beslut ta hänsyn till vad som bedöms vara barnets bästa.
Vi på Rädda Barnen har väntat på vad denna lag konkret skulle komma att innebära i Sverige.
I oktober presenterade den socialdemokratiskt ledda regeringen äntligen några goda nyheter. De föreslog att barn skulle få möjlighet att stanna om det finns särskilt ömmande omständigheter och att arbetskraven i gymnasielagen skulle lättas.
Regeringen föreslog även bättre möjligheter till fortsatt uppehållstillstånd för unga med stark anknytning till Sverige.
Förslagen är nödvändiga för de barn och unga som farit illa under flera år. Vi på Rädda Barnen vill även att permanenta uppehållstillstånd blir regel för barn och att rätten till familjeåterförening säkerställs utan för höga försörjningskrav.
Vi på Rädda Barnen i Västerbotten vädjar till dig som riksdagspolitiker att stödja de nya förslagen från regeringen, och stå upp för barn och unga på flykt för att ge dem chansen till en trygg och värdig uppväxt i linje med Barnkonventionens principer om barns rättigheter.
Tillsammans kan vi förändra barns och ungas liv. Och därmed deras framtid.