Sverige måste leva upp till miljömålen

För Vänsterpartiet är det uppenbart att vinstintresset går före miljöhänsyn i stora delar av dagens skogsbruk

Hur våra skogar brukas är inte bara en privat angelägenhet utan någonting som angår oss alla, skriver bland andra Vänsterpartiets riksdagsledamot Gudrun Nordborg.

Hur våra skogar brukas är inte bara en privat angelägenhet utan någonting som angår oss alla, skriver bland andra Vänsterpartiets riksdagsledamot Gudrun Nordborg.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2021-04-13 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagens skogsbruk gör att fler än 2 000 arter går en osäker framtid tillmötes.

Inte ens när staten är ägare är man lyhörd för att värna social hänsyn, biologisk mångfald och renbetesmarker.

Sedan decennier tillbaka bygger den svenska skogspolitiken på frihet under ansvar. Ett ansvar som har tyngd också för att skogen ska ge oss viktiga, miljövänliga råvaror. Skogsvårdslagen säger att hänsyn till miljö ska väga lika tungt som produktionsintressen.

Sverige når dock varken miljömålet ”Levande skogar” eller internationella åtaganden om biologisk mångfald.

För Vänsterpartiet är det uppenbart att vinstintresset går före miljöhänsyn i stora delar av dagens skogsbruk. Liksom för andra verksamheter krävs därför regleringar för att stärka den miljömässiga och sociala hållbarheten.

Regering väljer i stället att öka tempot på den väg som leder oss allt längre från miljömål och internationella åtagande. Man har inte föreslagit några åtgärder för att stärka miljöhänsynen utan tar fram en utredning för att stärka frivillighet och äganderätt.

Låt oss vara tydliga. Vänsterpartiet är varken mot privat äganderätt av skog eller inslag av frivillighet inom skogsbruket. Men hur våra skogar brukas är enligt vår uppfattning inte enbart en privat angelägenhet utan någonting som angår oss alla.

I den mån skogen kan bidra till att motverka klimatkrisen måste det ske inom ramen för ekosystemens bärkraft.

Därför behövs regleringar. De skogsägare som agerar med god miljöhänsyn ska inte missgynnas ekonomiskt i förhållande till de som på grund av bristande regelverk tillåts sänka ambitionerna.

Vänsterpartiet föreslår:

- Stoppa avverkning av skogar med höga naturvärden. Lagstiftning som förhindrar sådan avverkning behöver tas fram och de statliga anslagen för att ersätta skogsägare behöver höjas.

- Stärk regleringen för ökad naturvårdshänsyn. Miljöhänsynen behöver bli tydligare och stärkas genom sanktioner för brott mot hänsynsreglerna.

- Se över skogspolitiken för att stärka uppfyllelsen av våra miljökvalitetsmål och för att uppnå hållbart nyttjande av naturresurser.

All statlig skog bör ha hållbart brukande, inte avkastning, som främsta mål.