Sverige – Kräv vapenvila i Gaza

Socialdemokraterna i Västerbotten kräver att den svenska regeringen omgående agerar för en permanent vapenvila i Gaza. Sverige kan inte vänta en dag till med att kräva och göra allt i sin makt för ett omedelbart vapenstillestånd i Gaza och för att undvika en eskalering i ett geopolitiskt storkrig.

Anna-Lena Danielsson (S), vice ordförande Socialdemokraterna i Västerbotten, Isak From (S), distriktsordförande Socialdemokraterna i Västerbotten

Anna-Lena Danielsson (S), vice ordförande Socialdemokraterna i Västerbotten, Isak From (S), distriktsordförande Socialdemokraterna i Västerbotten

Foto: Paulina Granberg, Pressbild

Debatt2024-07-15 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige är ett litet land men internationellt har vi haft ett anseende som en humanitär stormakt. Med den passivitet vi nu ser från Sveriges regering kommer det anseendet snabbt på skam. När Gazas befolkning behövde det som mest, drog man in biståndet till UNRWA - den enda organisation som effektivt kan bistå med mat, medicin och sanitär utrustning i Gaza. När möjligheten finns för att vara en röst för mänskliga rättigheter, tiger den SD-ledda regeringen stilla. 

Israels invasion av Gaza, som syftade till att utplåna Hamas, har raderat ut det mesta av infrastrukturen som tidigare fanns. Sjukhus har varit militära måltavlor, liksom skolor och bostäder. Gazas befolkning svälter trots att hjälpkonvojer står parkerade bara kilometer ifrån de behövande - Israel släpper inte igenom dem. Brutaliteten i angreppen mot Gazas befolkning drabbar främst den civila befolkningen i Gaza och företrädare för olika FN-organ varnar för att det som sker nu är ett folkmord. Ett folkmord som International Court of Justice (ICJ )har beslutat att Israel måste vidta alla åtgärder för att förhindra.

Socialdemokraterna i utrikesutskottet la nyligen fram ett utskottsinitiativ som krävde att Israel omedelbart avbryter sin militära operation i Rafah, vi vill också att EU pausar associeringsavtalet med Israel tills dess att internationella domstolens beslut respekteras. Tyvärr röstades det ner av regeringspartierna och SD. Sverige borde också öka Sidas finansiering för att stärka civilsamhället i Gaza och övriga Palestina, samt fördöma Israels angrepp på civilbefolkningen i Gaza. 

FN har också nyligen presenterat en rapport som visar att Hamas och Israel begått krigsbrott samt brott mot mänskligheten. Sverige bör verka för att de som misstänks för folkrättsbrott och folkmord ska ställas inför rätta i Internationella brottsmålsdomstolen i Haag. Här ingår att stoppa återkommande våldscykler, hantera underliggande orsaker till konflikten och bidra till att öka förtroendet mellan israeler och palestinier.

Socialdemokraterna i Västerbotten kräver nu att Sveriges regering lever upp till Sveriges stora moraliska ansvar och medverkar till gemensamma diplomatiska ansträngningar för att motverka ytterligare eskalering och spridningseffekter i regionen. 

Isak From (S), distriktsordförande Socialdemokraterna i Västerbotten

Anna-Lena Danielsson (S), vice ordförande Socialdemokraterna i Västerbotten