Alla blivande föräldrar ska ha en trygg förlossning

Det ständiga stresspåslaget i förlossningsvården gör samtidigt att färre än hälften av vårt lands barnmorskor orkar jobba heltid. Om alla barnmorskor arbetade heltid skulle det innebära nästan 800 fler barnmorskor.

"Varje blivande förälder ska fångas upp i samarbete med ideella föreningar och mammagrupper på olika språk, samt genom fler familjecentraler och mödravård på drop in", skriver Liberala Kvinnor i Västerbotten.

"Varje blivande förälder ska fångas upp i samarbete med ideella föreningar och mammagrupper på olika språk, samt genom fler familjecentraler och mödravård på drop in", skriver Liberala Kvinnor i Västerbotten.

Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Debatt2022-09-04 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barnmorskorna och de födande kvinnorna gör redan sitt bästa, det som saknas är upp till oss förtroendevalda.

Liberalerna och Liberala Kvinnor arbetar för en nationell satsning för att varje födande kvinna ska få trygg, säker och evidensbaserad vård med gott stöd och största möjliga självbestämmande. Våra förslag kan sammanfattas i fyra punkter:

Sund arbetsmiljö för barnmorskor. Sverige har egentligen inte brist på barnmorskor, utan på riktigt goda arbetsvillkor. Vårt mål är en barnmorska per födande kvinna. Kringuppgifter behöver lyftas bort från förlossningsvårdens experter och ge plats för andningspauser. 

Återhämtningstid måste garanteras i all schemaläggning. Vi vill också att barnmorskor ska kunna dela sin tid mellan förlossningsavdelningar och det ofta lugnare tempot på mödravårdens mottagningar. Liberalernas nationella vårdplatssatsning kan finansiera just sådana förbättringar.

Förebygg och vårda förlossningsskador. Vi vill se ett krafttag mot förlossningsskador med hjälp av tydliga riktlinjer och genom att varje barnmorska får lagstadgad rätt till fortbildning under hela sitt yrkesliv. 

De förlossningsskador som ändå uppstår måste upptäckas och behandlas i tid och på rätt sätt. Eftervården måste förbättras genom tydliga vårdkedjor.

Rätt stöd vid svåra komplikationer. En kvinna som drabbas av komplikationer ska vårdas med barnet om det är vad som är bäst för dem båda. Vi vill inrätta särskilda enheter med specialistkunskap för vård av grav förlossningsdepression och förlossningspsykos.

Tillgänglig mödravård för alla. Föräldrar som är utrikes födda, ekonomiskt utsatta, unga eller ensamstående nås ofta inte av mödravården. Varje blivande förälder ska fångas upp i samarbete med ideella föreningar och mammagrupper på olika språk, samt genom fler familjecentraler och mödravård på drop in.

Rätten till en säker förlossning ska inte äventyras av säsong eller var man bor i landet. Varje födande kvinna ska känna sig trygg när hon än ska föda och var i landet hon än bor.

Christina Soldan (L), gruppledare Liberalerna Skellefteå och vice ordförande Liberala Kvinnor Västerbotten

Maria Lindvall (L), ordförande Liberala Kvinnor Västerbotten

Cecilia Elving (L), ordförande Liberala Kvinnor

Lina Nordquist (L), sjukvårdspolitisk talesperson