Sverige står inför stora ekonomiska utmaningar. På 1970-talet var vi världens fjärde rikaste land enligt OECD – idag har vi sjunkit till plats 13. Tappet har varit gradvis, men det gör det inte mindre allvarligt. Samtidigt vill svenska företag växa – men hindras. Nu behövs ett politiskt fokus på det som verkligen gör skillnad: ökad tillväxt.
Tillväxt är grunden för att klara välfärd, försvar och klimatomställning. Med rätt politik – som stärker produktivitet, sysselsättning och investeringar – kan Sverige stå starkare, både socialt och ekonomiskt.
Det var fri företagsamhet, handel och innovation som byggde vårt välstånd. I en värld präglad av AI, geopolitisk oro och demografisk press är det samma modell som fortfarande gäller: tillväxt genom en stark marknadsekonomi.
Marknadsekonomin är nämligen nyckeln. Genom konkurrens, prissättning och privat ägande skapas utveckling, jobb och högre levnadsstandard. Det är en modell som lyft miljoner människor ur fattigdom – och som fortsatt är den rätta vägen framåt.
Små ökningar i tillväxt ger stora resultat. Om tillväxten regionalt i Västerbotten skulle öka med en procentenhet så skulle det över en tioårsperiod innebära över 19 miljarder kronor större ekonomi bara i vårt län.
Men flera hinder står i vägen. Utdragna tillståndsprocesser och växande regelkrångel bromsar investeringar i allt från industri till energi och infrastruktur. Myndigheter måste ges ett tydligt tillväxtuppdrag och tolka regler med förståelse för företagens villkor.
Sverige behöver också bli bättre på att attrahera internationell kompetens. Det kräver enklare vägar in för kvalificerad arbetskraft, sänkt marginalskatt, avreglerad hyresmarknad och att lönegolvet för arbetskraftsinvandrare ses över till förmån för kollektivavtalsenliga nivåer.
Vi behöver också säkra tillgången till fossilfri el – inklusive ny kärnkraft. Den föreslagna riskdelningsmodellen är ett viktigt steg, som kan utvidgas till andra kraftslag med systemnytta.
Dessutom krävs ett skattesystem som uppmuntrar till investeringar. Gynnsammare 3:12-regler, stabil beskattning av riskkapital och konkurrenskraftig bolagsskatt är avgörande för att Sverige – och Västerbotten – ska vara attraktivt för företagande och investeringar.
Västerbotten har vad som krävs: drivna företagare och en lång tradition av att skapa tillväxt. Men det krävs politiskt mod för att släppa fram den kraften.