Sverige förtjänar bättre än partimärkta favoritreformer

Alla som blivit av med jobbet, blivit utsatta för brott eller upplevt en otrygg äldreomsorg förtjänar bättre.

Det är dags för riksdagen att klubba igenom budgetpropositionen för 2021.

Det är dags för riksdagen att klubba igenom budgetpropositionen för 2021.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2020-11-25 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag (25/11 2020) klubbar riksdagen igenom Sveriges statsbudget för 2021.

Det görs i ett svårt och osäkert läge. Vi har att hantera en coronapandemi samtidigt som vi ska klara av att möta de stora samhällsproblem som fanns redan innan förefarsoten slog till. Problem som i flera fall har förvärrats.

Tyvärr svarar inte januaripartiernas budget upp mot dessa samhällsproblem.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna sätter prestigen i att få genomföra sina respektive partimärkta favoritreformer framför Sveriges bästa.

Alla som blivit av med jobbet, blivit utsatta för brott, väntat länge på nödvändig vård eller upplevt en otrygg äldreomsorg förtjänar bättre.

I vår budgetmotion prioriterar vi annorlunda. Våra förslag till jobbreformer syftar till att arbetsgivare ska vilja anställa personer som är arbetslösa. Detta i stället för ineffektiva stöd som mest går till anställningar som redan finns.

Vi kristdemokrater föreslår ett nationellt grepp för att beta av vårdskuld och vårdköer och ta all vårdkapacitet som går att uppbringa i anspråk. Oavsett var i landet den råkar finnas.

Vi kristdemokrater vill tillföra större resurser till äldreomsorgen än vad regeringen vill. För Skellefteå och Norsjö kommuner skulle vår budget kunna innebära 38 respektive två miljoner kronor mer till äldreomsorgen.

Vi föreslår fler boendeplatser, resurser till mer socialt innehåll och ökad medicinsk kompetens.

Och en storsatsning på äldreomsorgens personal.

Januaripartierna glömde bort rättsväsendet när de satt vid förhandlingsbordet. Vi vill att hela rättsväsendet får ett resurstillskott, att poliser i yttre tjänst blir fler och att de förebyggande insatserna stärks.

Det finns en enorm kraft i vårt samhälle. Vi ser den i den solidaritet som visas under coronapandemin.

Vård- och omsorgspersonal sliter för att rädda patienters liv och hälsa. Företagare och anställda kämpar för att rädda företag från att gå i graven. Civilsamhället sträcker ut en hand till utsatta.

Nu måste också politiken göra sitt. Vi kristdemokrater är beredda att ta oss an uppgiften. För patienterna i vårdkön, för de äldre som behöver omsorg, för brottsoffren och för de arbetslösa.

Sverige förtjänar bättre.