Sverige behöver en helt ny kriminalpolitik

Moderaterna menar att det behövs nya och skarpare åtgärder för att vända utvecklingen.

Debatt 1 oktober 2020 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ser hur gängens makt ökar i vårt samhälle.

Bara de fyra senaste åren har fler än 150 personer dödats i över 1 100 skjutningar.

Nu har det gått så långt att gängvåldet blivit systemhotande: gängen rekryterar barn, skrämmer vittnen till tystnad, utpressar lokala företagare och nästlar sig in på viktiga positioner i samhället.

Regeringen gör inte vad som krävs för att stoppa de kriminella gängen. Förra året bjöd statsminister Stefan Löfven (S) in sju av riksdagens åtta partier till gängsamtal. Men de förslag som lades fram var gammal skåpmat. Det räcker inte.

Moderaterna menar att det behövs nya och skarpare åtgärder för att vända utvecklingen. Till exempel borde vissa lagar som i dag används för att förhindra terrorism också kunna sättas in mot gängkriminella.

Därför driver vi på för att tio mönsterbrytande reformer ska genomföras:

Vi vill att det ska vara olagligt att vara med i ett kriminellt gäng, och att det ska vara dubbla straff för den som begår brott kopplat till gängbrottslighet. Fler gängkriminella ska utvisas från Sverige.

Ett system med anonyma vittnen behövs för att fler ska våga stå upp mot gängen.

Dessutom ska Polisen kunna upprätta särskilda visitationszoner, där de under begränsad tid kan söka efter illegala vapen på personer och i bilar.

Gängkriminella med dyra smycken och bilar måste också kunna förklara hur de skaffat sig dessa saker, annars ska föremålen beslagtas.

Det borde även vara lättare för Polisen att avlyssna och övervaka gängkriminella. Innan fler brott begås.

Till sist måste alla myndigheter tillsammans delta i arbetet mot gängkriminaliteten. Samtidigt ska det bli lättare för myndigheter att dela viktig information till Polisen, när det behövs för att utreda eller förhindra brott.

Det här är förändringar som är helt nödvändiga för att ta itu med gängkriminaliteten.

Men regeringen säger nej, nej och åter nej.

Sverige behöver en regering som vill och kan trycka tillbaka brottsligheten.

Ämnen du kan följa