Sverige behöver agera nu och gå med i Nato

Nato har förklarat att de inte kommer att försvara Ukraina från en rysk invasion med militära grupper.

Debatt 7 mars 2022 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 21 februari höll Putin ett tal där han förnekade att Ukraina var en riktig stat och erkände kort därefter ukrainska Donetsk och Luhansk som självständiga stater. 

Strax därefter beordrade Ryssland att det skulle skickas ryska soldater för en, enligt dem själva, “fredsbevarande insats” till utbrytarområdena i östra Ukraina. Det är en väsentlig eskalering av Rysslands aggression och ett drastiskt försämrade av säkerhetsläget i Europa. 

Sverige måste därför lägga om sin säkerhetspolitik och gå med i Nato för att garantera landets och medborgarnas säkerhet. 

Den socialdemokratiska regeringen förstår dock inte det allvarliga läget. Kriget i Ukraina visar att det är en skillnad på att samarbeta med Nato och vara en medlem i alliansen. 

Nato har förklarat att de inte kommer att försvara Ukraina från en rysk invasion med militära grupper. Det eftersom Ukraina, likt Sverige, inte omfattas av de gemensamma försvarsgarantierna trots det nära samarbetet. 

Om Socialdemokraterna fortsätter med dagens säkerhetspolitiska linje riskerar Sverige att stå utan skydd om kriget i landets närområde skulle trappas upp, eskalera och spridas. Ett faktum som dessvärre inte kan uteslutas givet de senaste dagarnas utveckling, där det blivit tydligt att Putin inte accepterar dagens säkerhetsordning.

 Sverige måste därför ta efter Finland och införa en natooption och därigenom ta ett tydligt ställningstagande gentemot Ryssland och visa att alla stater har rätt att göra sina egna säkerhetspolitiska val. 

Det finns redan en majoritet för det i riksdagen, men eftersom Socialdemokraterna sitter i regeringen har frågan mer eller mindre avvisats. I stället hänvisar de till en säkerhetspolitik som inte längre gynnar Sverige, utan utsätter oss för risk. 

 Det är uppenbart att Socialdemokraternas dörr till ett Natomedlemskap är stängd, deras identitetspolitik står i vägen för det. Deras naivitet utgör en risk för landets självständighet och säkerhet. Sveriges säkerhet garanteras bäst med genom ett fullständigt Natomedlemskap. 

Vid ett maktskifte måste Moderaterna därför se till att Sverige ansluter sig till Nato innan det är för sent.  


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa