Inga kommunala skattepengar till vapenindustrin

Rysslands anfallskrig mot Ukraina har gjort oss mer medvetna om riskerna för att kriget skulle kunna nå även våra landsgränser.

Svensk vapenindustri är viktig för Sveriges försvarsförmåga men det är inte dit de kommunala skattepengarna ska gå, skriver Olof Nyström, ordförande Socialdemokraterna.

Svensk vapenindustri är viktig för Sveriges försvarsförmåga men det är inte dit de kommunala skattepengarna ska gå, skriver Olof Nyström, ordförande Socialdemokraterna.

Foto: Socialdemokraterna (Pressbild)

Debatt2022-06-15 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Redan innan anfallet, påbörjades en satsning på det svenska försvaret och planer för ytterligare utbyggnad sätts snart i verket. Det är viktigt för ett självständigt land att kunna skydda sina gränser och avskräcka eventuella hot. 


Tyvärr finns det också de som försöker utnyttja detta för att försöka ta billiga politiska poäng. Nu senast i ett förslag från Moderaternas gruppledare i Skellefteå som vill att kommunen ska kunna placera pengar i svensk försvarsindustri. 

Det är fel på minst tre sätt.


För det första kan det aldrig vara ett kommunalt uppdrag att placera pengar i vapenindustrin. Kommunen har ett stort uppdrag och behöver vara en del av ett totalförsvar. Men invånarnas inbetalade skattemedel ska inte låsas i vapenaktier. 

Ytterst få vapen kan bara användas i försvarssyfte. Därför blir en investering i "försvarsindustrin" också en investering i Svensk vapenexport. En i många avseenden kontroversiell verksamhet med få kopplingar till det kommunala uppdraget. 

Därför ska inte kommunala skattemedel gå till vapenindustrin.
För det andra vill Socialdemokrater att kommunens överskott används till att investera i Skellefteå kommun. 

Utvecklingen i Skellefteå tar sjumilakliv och de ökande behoven av skola, vård, omsorg, bostäder, fritidsanläggningar, vägar, och så vidare kräver stora resurser. 

Så även om vi hade ansett att kommunen ska försöka tjäna pengar på vapenförsäljning, använder vi för närvarande pengarna till sådant som invånarna tycker är viktigare. 

Att istället investera dessa i kanoner och andra vapensystem vore närmast tjänstefel. 


För det tredje så kan de två föregående punkterna knappast vara något okänt för Moderaterna i Skellefteå. De vet, rimligen, att de överskott vi skapat redan nu används till fullo för kommunens egna behov. 

Detta för att minska lånebehovet vid stora investeringar. Kan det vara så att Moderaterna i Skellefteå vill framstå som extra försvarsvänliga även om förslaget i sig bara är en tom gest? 

Man skulle kunna tolka det som ett försök att dra nytta av människors otrygghet för att försöka vinna röster. 


Svensk vapenindustri är viktig för Sveriges försvarsförmåga men det är inte dit de kommunala skattepengarna ska gå.

Olof Nyström, ordförande Skellefteå Socialdemokratiska arbetarekommun