Svar på frågor kring utskrivningsklara

Frågor om Skellefteå kommuns problem med att plocka hem utskrivningsklara från sjukhuset lyfts gång på gång, inte minst i Kommunfullmäktige. På kritiken låter det ofta som att kommunen inte tar frågan på allvar och att det inte finns någon plan för framtiden. Som representanter för Socialnämnden vill vi vara tydliga med att den bilden inte stämmer.

Iosif Karambotis (S), socialnämndens ordförande.

Iosif Karambotis (S), socialnämndens ordförande.

Foto: Johanna Sandgren & Jenny Petersson

Debatt2024-08-30 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För frågan tas på stort allvar, Socialkontoret har redan gjort en genomlysning för att hitta svagheter i vårt arbetssätt. Men hanteringen av utskrivningsklara är ett gemensamt ansvar för kommunen och regionen. Därför har också en revisionsgranskning gjorts av den uppgörelse som finns med regionen. Utifrån resultaten tittar man på åtgärder.

Socialnämndens verksamheter har ett stort ansvar. Först att skyndsamt se till att personer som redan har stöd från kommunen får komma hem och att stödet kommer i gång igen. Vanligtvis handlar det om hemtjänst eller en plats på ett vård- och omsorgsboende.

Men vissa har inte haft något stöd från kommunen före att de hamnat på sjukhuset, eller så har de behov av mer stöd efter sin sjukhusvistelse än vad de hade innan. Då blir det svårare, för att besluta om rätt stöd är inget som bara görs med ett telefonsamtal, eller ens ett kort besök.

Flera delar av Socialnämndens verksamheter måste bidra för att bedöma om en individ exempelvis behöver stöd från hemtjänsten och i så fall hur mycket. Eller om en plats på ett boende är aktuellt. Det kräver omfattande utredningar. För att det stöd som sätts ska vara precis det som behövs.

Regionen har också har ett stort ansvar att se till att det finns tillräckligt med vårdplatser och personalresurser för att möta alla de behov som finns i kommunen. Om någon av dessa delar, antingen från kommunen eller regionen, inte riktigt fungerar fullt ut då kan för långa väntetider uppstå. Vilket det också gjort, men det är inte ett konstant läge.

Socialnämnden är mitt i en omställning kopplat till en ny socialtjänstlag som fokuserar på förebyggande arbete, på tidiga insatser, insatser utan behovsprövning. I den omställningen finns nycklar till att möta problematiken.

Nämndens första åtgärd är att inrätta fler korttidsplatser. Skellefteå Korttidscenter samt korttidsplatser i ytterområden är ett viktigt stöd för att slussa individer till rätt insats. Där kommer vi att kunna göra mycket för att avhjälpa problemen. Men långsiktigt är det omställning till förebyggande och hälsofrämjande arbete som är planen för framtiden.

Iosif Karambotis(S) – Ordförande i Socialnämnden 

Magnus Nilsson(S) – Vice ordförande i Socialnämnden