Strejken är över – vårdkrisen i region Västerbotten fortsätter

Vi gick in avtalsrörelsen med målet att rädda vården. Ständig övertid och en ohållbar arbetsbelastning har skapat en situation där våra medlemmar flyr yrket och patienter inte får vård i tid. Strejken må vara över och ett avtal på plats – men vårdkrisen och nedmonteringen av den offentliga hälso- och sjukvården fortsätter. Nu är det region Västerbottens ansvar att bevisa att de kan lösa problemen vi påtalat om och om igen, skriver Jenny Olsson och Sineva Ribeiro, Vårdförbundet.

Jenny Olsson, Ordförande Vårdförbundet avdelning Västerbotten och Sineva Ribeiro, Förbundsordförande Vårdförbundet

Jenny Olsson, Ordförande Vårdförbundet avdelning Västerbotten och Sineva Ribeiro, Förbundsordförande Vårdförbundet

Foto: Ulf Huett, Claudio Bresciani/TT

Debatt2024-07-17 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har nu tillsammans med parterna nått ett avtal som hindrar föreslagna försämringar och innebär framsteg när det gäller frågan om förkortad arbetstid. Men det räcker inte. Vi ser avtalet som en start – inte som ett avslut. Vi nöjer oss inte förrän alla medlemmar har hållbara heltider.

Vår strejk har blottlagt den ohållbara situationen i hälso- och sjukvården. Vi har visat hur arbetsgivare systematiskt missbrukar övertid och underbemannar verksamheterna.

Det är regionerna som nedmonterar sjukvården runt om i landet. Samma tendens ses i den kommunala hemsjukvården och i skolhälsovården. Ändå har vi och våra medlemmar de senaste månaderna blivit anklagade för allt från köer till cancervården till sommarens bemanningsproblem – brister vi har varnat om i åratal.

Under konflikten har arbetsgivare runt om i landet hävdat att det är samhällsfarligt när våra medlemmar strejkar och vägrat arbeta övertid, för att nu själva stänga samma enheter över sommaren. Detta hyckleri är oacceptabelt, och de lokala exemplen är många. I region Västerbotten till exempel stängt sjukstugor, Primärvårdsjouren och slagit ihop flera avdelningar.

Vårdkrisen är verklig, och ansvaret för att lösa den ligger tungt på arbetsgivarnas axlar – inte på våra medlemmar. Lojala medarbetare i vården ska kunna gå hem i tid och inte behöva skriva upp sig på några sms-listor och vara tillgängliga dygnet runt. Vi uppmanar därför våra medlemmar i region Västerbotten eller i våra kommuner att fortsatt inte acceptera planerad övertid på bekostnad av hälsa och välmående.

Nu är det region Västerbotten och andra arbetsgivares ansvar att bevisa att de kan lösa problemen vi påtalat om och om igen. Det är deras agerande som utgör en verklig samhällsfara – inte våra medlemmars strejk för villkor som är avgörande för att patienterna ska få bra vård.
 

Jenny Olsson, Ordförande Vårdförbundet avdelning Västerbotten

Sineva Ribeiro, Förbundsordförande Vårdförbundet