Strandskyddet är viktigt.
Men frågan kan inte fortsätta att hanteras i sin nuvarande form.
Byggföretagen förordar att strandskyddet görs om i grunden och att kommunerna får en ökad beslutsmakt i frågan.
I återstarten av samhällsekonomin, efter coronakrisen, har norra Sverige en nyckelroll. Runt 1 000 miljarder kronor ska investeras i jobb, i fabriker, i gruvor, i infrastruktur och i bostäder till 2040.
Investeringar som kommer att bidra till en global klimatomställning, och som är viktiga för Sveriges mål att bli en fossilfri välfärdsnation.
Det finns även stora möjligheter för kommuner att vända en negativ befolkningstrendtrend. Ett exempel är Skellefteå som är inne i en mycket expansiv fas. I kommunens arbete med översiktlig planering och detaljplanering gäller det att kunna erbjuda nya attraktiva bostäder i lockande lägen.
Den nationella lagstiftningen kring strandskydd riskerar att sätta käppar i hjulet för Skellefteås positiva utveckling genom att vara alltför snäv i sin utformning.
Flera mätningar visar på en längtan ut från storstäderna. Viljan att bo nära vatten, skog och mark skapar stora möjligheter för kommuner som kan tillgodose det behovet – oavsett om det är en storstadsnära skärgårdskommun eller en glesbygdskommun.
När Sveriges kommuner och regioner (SKR) häromåret genomförde en enkätstudie menade nio av tio kommuner att en för snäv tolkning av strandskyddet försvårar byggandet.
Strandskyddsutredningen vågade inte ge kommunerna förtroendet att själva göra kloka avvägningar mellan olika intressen. I stället föreslås vissa justeringar av nuvarande regler.
Utredningen föreslår saker som kommer att försvåra byggande: Länsstyrelserna ges möjligheter att återinföra strandskydd, och vad allvarligare är är att det blir ännu svårare att bygga i stadsnära miljöer.
Byggföretagen vill öka kommunernas möjligheter att bebygga områden som saknar betydelse för strandskyddets syften, och som är väl lämpade för nyproduktion av bostäder.
I väntan på en riktig översyn av strandskyddet skulle mycket lösas med att ett nytt särskilt skäl läggs till i miljöbalkens 7 kap. 18 § med lydelsen: ”området behöver tas i anspråk för tätortsutveckling som stöds av kommunens planering enligt plan- och bygglagen.”
Det finns nu en historisk möjlighet för norra Sverige att skapa en hållbar tillväxt och utveckling. Tyvärr har vi i dag en strandskyddshantering som hindrar en sådan. Av den anledningen bör strandskyddet göras om i grunden.