Strandskyddet hinder för bostÀder i attraktiva lÀgen

Dagens generella strandskydd Àr inte hÄllbart om vi ska kunna vÀrna landsbygdens attraktivitet och öka bostadsbyggandet.

Moderaterna anser att det generella strandskyddet ska avskaffas. LĂ„t detta vara en frĂ„ga som avgörs av politikerna lokalt, skriver Åsa Ågren Wikström, vice ordförande i Regionala utvecklingsnĂ€mnden, Region VĂ€sterbotten.

Moderaterna anser att det generella strandskyddet ska avskaffas. LĂ„t detta vara en frĂ„ga som avgörs av politikerna lokalt, skriver Åsa Ågren Wikström, vice ordförande i Regionala utvecklingsnĂ€mnden, Region VĂ€sterbotten.

Foto: Mats Schagerström/TT NyhetsbyrÄn

Debatt2021-05-29 14:55
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det svenska strandskyddet Àr en lÄngtgÄende inskrÀnkning av ÀganderÀtten, och en reglering som begrÀnsar markÀgares frihet att rÄda över sin egen fastighet. Samtidigt Àr det ett uppenbart hinder för kommuner som vill bygga bostÀder i attraktiva omrÄden.

Detta Àr pÄtagligt inte minst i VÀsterbotten.

2019 utsÄg den socialdemokratiskt ledda regeringen en sÀrskild utredare för att se över strandskyddslagstiftningen. Ambitionen var att skapa ett mer anpassat och flexibelt strandskydd.

BetÀnkandet har varit ute pÄ remiss.

I VÀsterbotten har det funnits en ganska bred politisk samsyn om uppenbara brister i betÀnkandet. BetÀnkandets förslag har dessvÀrre inte inneburit en förÀndring av strandskyddet i grunden. Avsikten var ju bland annat att det skulle bli enklare att bygga i strandnÀra lÀgen.

Jag vÀlkomnar att partierna i VÀsterbotten hittat flera gemensamma stÄndpunkter i sin kritik.

Men egentligen rÀcker det inte med justeringar i det betÀnkande som varit ute pÄ remiss.

Moderaterna anser att det generella strandskyddet ska avskaffas. Riksdagen borde i stĂ€llet införa möjlighet för kommunerna att införa lokalt strandskydd dĂ€r sĂ„dant Ă€r nödvĂ€ndigt – av hĂ€nsyn till brist pĂ„ till allmĂ€n tillgĂ„ng till stranden eller kĂ€nsligt djurliv.

Men lÄt detta vara en frÄga som avgörs av politikerna lokalt.

För att det inte ska gÄ inflation i kommunala strandskydd sÄ bör man titta pÄ hur kommuner som utfÀrdar strandskydd kan kompensera markÀgare som fÄr sin ÀganderÀtt inskrÀnkt. Det skulle skapa en bÀttre balans mellan den enskilde och det allmÀnna.

Genom att göra om strandskyddet i grunden, pÄ det sÀtt som Moderaterna föreslÄr pÄ nationell nivÄ, kommer vi bort frÄn nuvarande system.

Det befintliga strandskyddet, med lÀnsstyrelsernas prövningar, fungerar inte pÄ ett rimligt sÀtt. Ingenting talar för att det aktuella betÀnkandet ÄtgÀrdar denna grundlÀggande brist.

Dagens generella och omfattande strandskydd Àr inte hÄllbart om vi ska kunna vÀrna landsbygdens attraktivitet och öka bostadsbyggandet. Det Àr heller inte ÀndamÄlsenligt om vi ska se till möjligheterna för tillvÀxtstÀder att bygga bostÀder i attraktiva omrÄden.

Det finns sjÀlvfallet specifika omrÄden dÀr strandskyddet bör vÀrnas för att allmÀnhetens tillgÄng till den specifika kustdelen eller stranden Àr efterstrÀvansvÀrd. Men lagstiftningen mÄste bli mer flexibel och balanserad.

Strandskyddets nuvarande omfattning hindrar utveckling och nybyggnation pÄ ett sÀtt som inte Àr acceptabelt i ett modernt samhÀlle som vÀrnar tillvÀxt och en levande landsbygd.

SÄ avskaffa det generella strandskyddet och inför en möjlighet för kommunerna att lokalt besluta om specifika platser för strandskydd dÀr sÄdant bedöms nödvÀndigt.