I USA har 24 delstater legaliserat cannabis. I Europa är marijuana nu tillåtet i Tyskland, Malta och Luxemburg. I Sverige stöds en legalisering av Moderaternas, Liberalernas och Centerpartiets ungdomsförbund.
I juni publicerade Narkotikapolitiskt Center en rapport om effekterna av den legalisering av cannabis som genomfördes i Kanada 2018. Rapporten slår hål på flera av drogliberalernas legaliseringsargument.
Användningen av cannabis i Kanada har ökat dramatiskt sedan legaliseringen. År 2023 hade 25 procent av befolkningen provat cannabis under de senaste tolv månaderna. Det var mer än en fördubbling på tio år. I Sverige, är motsvarande siffra runt 2-3 procent.
Drogliberaler hävdar ibland att cannabis är en ofarlig drog. Rapporten visar tvärtom på skrämmande effekter. Antalet besök på psykakuten för cannabisrelaterade psykoser har fördubblats på fem år. Antalet små barn som vårdats på sjukhus efter att ha fått i sig ätbara produkter innehållande cannabis, mer än tiodubblades mellan åren 2015–2021. Andelen cannabisrelaterade trafikolyckor i delstaten Ontario femdubblades. Till detta kommer alla de som hamnar i en missbruksspiral.
Det är inte ovanligt att cannabisförespråkare vill framställa sig själva som rebeller som motsätter sig ”big business”. Verkligheten är dock en helt annan. Rapporten visar att cannabiskapitalisterna i Kanada konkurrerar om en marknad på totalt 8 miljarder dollar per år. Konkurrensen har lett till att priserna på cannabis pressats ned. Kampen om nya marknadssegment har också lett till utveckling av nya produkter. Med ätbara cannabisgodisar når man ut till kundgrupper, exempelvis familjer, som tycker att det känns pinsamt att röka på stranden.
Drogliberalerna hävdar att en legalisering skulle slå undan benen på den organiserade brottsligheten. Den kanadensiska erfarenheten visar att detta inte stämmer. Antalet gängrelaterade mord i Kanada har mer än fördubblats på tio år, trots legaliseringen. Kvar finns också en illegal marknad där knarklangare bland annat säljer till minderåriga eller exporterar till länder där cannabis är olagligt.
För partier, organisationer och privatpersoner som fortfarande tycker att det är viktigt att bekämpa narkotikamissbruk är erfarenheterna från Kanada viktiga. Där finns argument som måste spridas. Drogliberalerna måste få svar på tal.
Patrik Brännberg, läkare inom Region Västerbotten och ledamot i Umeå kommunfullmäktige för Arbetarpartiet