Stoppa utslagningen i svensk skola

Det är dags att slopa den hårda godkäntgränsen och stoppa utslagningen i svensk skola.

”Vi vill ta bort den hårda godkäntgränsen i grundskolan så att även de som har fått F ska ha möjlighet att, med sina övriga betyg som grund, söka sig vidare till gymnasiets yrkesprogram.”

”Vi vill ta bort den hårda godkäntgränsen i grundskolan så att även de som har fått F ska ha möjlighet att, med sina övriga betyg som grund, söka sig vidare till gymnasiets yrkesprogram.”

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2024-09-22 22:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En femtedel av Sveriges elever klarar inte de krav som ställs för att de ska få gå vidare i skolan efter nionde klass. Det innebär att dörren till gymnasiet stängs och att eleverna kastas in i ett utanförskap som är svårt att hämta sig från. Dagens betygssystem skapar utslagningseffekter som får långtgående konsekvenser för de barn som drabbas.

Centerpartiet har tagit fram fem åtgärder som skulle förbättra situationen för de elever vars framtidsdrömmar krossas av dagens oresonliga betygsystem. 

1. Ta bort den hårda godkäntgränsen i grundskolan. Vi vill ta bort den hårda godkäntgränsen i grundskolan så att även de som har fått F ska ha möjlighet att, med sina övriga betyg som grund, söka sig vidare till gymnasiets yrkesprogram. I tillägg vill vi säkra finansieringen av yrkesprogrammen.

2. Ökat stöd till elever med behov. Vi vill öka resurserna till skolan och anställa fler specialpedagoger. Dessutom vill vi kvalitetssäkra de tester som idag görs för att fånga upp elever med behov och minska klasstorlekarna, särskilt i de lägsta åldrarna. Ju färre elever i klassrummet, desto enklare blir det att skapa en trygg miljö för eleverna där allas behov tillgodoses. 

3. Obligatorisk intensivundervisning i svenska. Skolan ska fånga upp varje elev som behöver stöd i svenska genom återkommande tester- och språkscreening med start i förskolan. Under lov och efter schemalagd undervisningstid ska barn med bristande svenska ta del av obligatorisk intensivundervisning i svenska.

4. Likvärdiga förutsättningar. Vi vill inrätta ett skolpengssystem där kvalitén sätts i första rummet och där skolorna som tar mest ansvar också får betalt för det. Skolans resurser ska gå till eleverna – inte till oseriösa friskoleaktörer eller skolor som aktivt försämrar kvaliteten.

5. Belöna de skolor som anställer behöriga lärare med en högre skolpeng.Vi vill skapa fler vägar in i läraryrket, öka statens finansieringsansvar och stärka lärarnas arbetsmiljö och villkor. Men det handlar också om att premiera skolor som anställer behöriga lärare. C vill att de skolor som anställer behöriga lärare ska få en högre skolpeng. 

Det måste vara slut på snabba lösningar. Det är dags att lösa de riktiga problemen och stoppa utanförskapet. Varenda unge ska få chansen att göra just sin livsresa. Och den börjar i skolan.

Muharrem Demirok, partiledare, Centerpartiet

Niels Paarup-Petersen, utbildningspolitisk talesperson, Centerpartiet

Daniel Sehlin, ordförande Centerpartiet Skellefteå

Anna Morén, ordförande Centerkvinnorna Skellefteå

Carina Sundbom, gruppledare Centerpartiet Skellefteå