Stoppa tankarna på fri hyressättning vid nyproduktion

Förslaget är en käftsmäll mot hyresgäster. I synnerhet mot dem som redan har en dålig hushållsekonomi.

Fri hyressättning vid nyproduktion är ett första steg mot fullständiga marknadshyror, skriver John Viklund, kassör SSU Västerbotten.

Fri hyressättning vid nyproduktion är ett första steg mot fullständiga marknadshyror, skriver John Viklund, kassör SSU Västerbotten.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-06-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förslaget om fri hyressättning vid nyproduktion är en av januariavtalets mest kontroversiella frågor. Den har splittrat samarbetspartierna.

För statsminister Stefan Löfven (S) var det en stor uppoffring att säga ja till förslaget. Det väckte besvikelse både hos väljare och hos partimedlemmar. Två år senare är utredningen ”Fri hyressättning vid nyproduktion”.

Förslaget är en käftsmäll mot alla hyresgäster. I synnerhet mot dem som redan har en dålig hushållsekonomi.

Det blir konsekvensen av ett förslag från två liberala partier – Centerpartiet och Liberalerna – som går näringslivets intressen i stället för att se till befolkningens bästa.

Fri hyressättning vid nyproduktion är ett första steg mot fullständiga marknadshyror. Det är någonting som SSU Västerbotten (Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund) aldrig kommer att acceptera.

Enligt Hyresgästföreningen kommer hyran stiga i alla undersökta kommuner, med några få undantag, vid en fri prissättning på samtliga hyresrätter. I städer som Stockholm och Göteborg skulle hyran öka med 50 procent i vissa stadsdelar.

Det ser inte ljusare ut i norra Sverige. Luleå visade en genomsnittlig hyresökning på 43 procent (två rum och kök).

Hyresökningar innebär att många fler hushåll skulle få det svårt att klara sin ekonomi. För oss unga vuxna skulle ökade hyror göra det ännu svårare att flytta hemifrån och kliva in i vuxenlivet.

Marknadshyror bygger på utbud och efterfrågan vilket skulle göra bostadsmarknaden mer instabil. En lägenhet på två rum och kök får en ökad årlig hyra med cirka 24 000 kronor i Luleå.

Det här är ett stort samhällssvek mot barnfamiljer med låga inkomster. Föräldrarna tvingas lägga de överblivna pengarna på hyra i stället för att ge sina barn en möjlighet att spela fotboll med kompisarna.

Unga studenter, som knappt klarar ekonomin i nuläget, skulle tvingas leva på minimum för att kunna bo kvar i sin lägenhet. Det skulle dessutom göra att färre har råd att börja studera.

Tankarna på fri hyressättning vid nyproduktion måste slopas.

Bostadspolitiken ska gynna medborgarna, inte riskkapitalister som tjänar miljoner på din och min otrygghet.