Stoppa SD:s anti-norrlandspolitik

Utvecklingen i norra Sverige ger framtidstro. Men nu går Sverigedemokraterna till attack mot industrins omställning och mot jobb och välfärd i Norrland. Det är allvarligt att Sverige leds av ett parti som bryr sig mer om att diktera vem som får vara Lucia än om att bygga landet starkt.

"Sverigedemokraterna lockade röster i norr med att lova sänka bränslepriset med tio kronor. Det visade sig vara tomma ord. Nu har de skrotat det vallöftet."

"Sverigedemokraterna lockade röster i norr med att lova sänka bränslepriset med tio kronor. Det visade sig vara tomma ord. Nu har de skrotat det vallöftet."

Foto: Andreas Hillergren/TT

Debatt2023-04-05 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi som bor i de norra länen har på senare år erfarit hur utvecklingen kring nyindustrialiseringen vuxit i omfattning. Det ger hopp. Med kunskap och innovation leder vi den gröna omställningen samtidigt som vi skapar tusentals nya jobb. S-regeringen bidrog på sin tid målmedvetet till utvecklingen.

Men med högerregeringen och SD:s makt har vi fått en statsledning som inte bara skär ner på utbildning och bostadsbyggande, utan aktivt bekämpar hela idén om omställning. SD förnekar vetenskapen, säger att Sverige inte alls ska gå först och minskar satsningarna på grön industri. Det kommer att drabba hela Sverige, men först ut är våra fossilfria projekt i norr. Moderaterna följer förstås efter och motsätter sig satsningar på industrin i norra Sverige.

Det här är ekonomiskt förödande! Sverige får inte halka efter i teknikutvecklingen. Om vi ska vara konkurrenskraftiga måste vi hela tiden röra oss framåt. Annars kommer jobben och industrierna att hamna någon annanstans i världen än här. Men det visar också den grundläggande orättvisan i SD:s politik. SD vill inte att den el som vi producerar i norr ska gå till vår industri, utan istället föras till deras väljare i strandvillorna i söder som vägrar se konturerna av havsbaserad vindkraft i horisonten. För att blidka dessa offrar SD jobb och välfärd.

Norrland blir som vanligt i högerns politik förminskat till en råvarukoloni. Det krävdes omfattande protester, inte minst från oss socialdemokrater, innan SD och regeringen ens inkluderade Norrland i elstödet.

Står Pontus Andersson, sverigedemokraten som representerar Västerbotten i riksdagen men som bor i Skåne, bakom sitt partis anti-norrlandspolitik?

Sverigedemokraterna lockade röster i norr med att lova sänka bränslepriset med tio kronor. Det visade sig vara tomma ord. Nu har de skrotat det vallöftet. Förra valet gjorde SD likadant, då lovade de att stoppa läckaget av våra skattepengar till friskolornas och vårdjättarnas vinster men ställde sig sen på riskkapitalisternas sida. Uppenbarligen är SD:s löften bara luftslott. Nu styr de Sverige. De är det största partiet i regeringsunderlaget. Och de använder sin makt till att angripa jobben och framtidstron i norra Sverige.

"Det är allvarligt att Sverige leds av ett parti som bryr sig mer om att diktera vem som får vara Lucia än om att bygga landet starkt."
"Det är allvarligt att Sverige leds av ett parti som bryr sig mer om att diktera vem som får vara Lucia än om att bygga landet starkt."