Stoppa regionens deltagande i Expo 2020

Region Västerbottens medel ska inte gå till att finansiera en utställning i ett land där de mänskliga rättigheterna inskränks.

Dubai är ett av sju emirat i Förenade Arabemiraten, en region där det råder stor brist på demokrati, skriver Ylva Hedquist Hedlund (V), andre vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Västerbotten.

Dubai är ett av sju emirat i Förenade Arabemiraten, en region där det råder stor brist på demokrati, skriver Ylva Hedquist Hedlund (V), andre vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Västerbotten.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-07-07 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fredagen den 1 oktober 2021 slås portarna upp till världsutställningen Expo 2020 i Dubai.

Uppemot 190 länder deltar.

Utställningen skulle egentligen ha genomförts mellan oktober 2020 och april 2021, men sköts upp på grund av coronapandemin.

Sverige deltar och Vänsterpartiet agerar återigen för att Region Västerbottens skattemedel inte ska gå till att stödja en icke-demokratisk regim som bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Dubai är ett av sju emirat i Förenade Arabemiraten, en region där det råder stor brist på demokrati. Enligt den brittiska tidskriften The Economists demokratiindex är landet auktoritärt. Förenade Arabemiraten rankas på plats 145 av 167 av världens länder.

Förenade Arabemiratens statsbildning kan beskrivas som en federation av sju absoluta monarkier i form av schejkdömen, emirat.

Inom varje emirat ligger all makt hos härskaren, emiren.

Val i en starkt begränsad omfattning infördes 2006. Informella familjeband betyder mer för maktutövandet än officiella titlar och positioner, och kungahusen i Förenade Arabemiraten har monopol på makten och kan inte ifrågasättas.

En rapport från Utrikesdepartementet (2019) visar att de politiska rättigheterna i Förenade Arabemiraten är starkt begränsade.

Politiska partier är förbjudna, yttrande-, mötes- och föreningsfrihet saknas och kvinnor kan inte till fullo åtnjuta mänskliga rättigheter.

Inskränkningarna har ökat sedan den arabiska våren 2011 och rättssystemet brister i oberoende, opartiskhet och transparens.

Vi i Vänsterpartiet anser att det är mycket olämpligt att Region Västerbotten deltar på Expo 2020.

Region Västerbottens medel ska inte gå till att finansiera en utställning i ett land där de mänskliga rättigheterna och demokratin på ett så tydligt sätt inskränks.

Det är helt enkelt inte försvarbart att delta, även om argumenten skulle vara ”norra Sveriges möjlighet att delta i Sveriges enskilt största satsning inom export- och investeringsfrämjande.”

Låt oss tillsammans stoppa Västerbottens deltagande i World Expo 2020 och våga säga ifrån mot totalitära regimer.