Stoppa höjningarna av pensionsåldern

Arbetslivets längd för SKPF Pensionärernas medlemmar sjunker. Den genomsnittliga pensionsåldern för kommunalare är 64 år.

Uppmaningen till beslutsfattarna handlar om att göra om och göra rätt så att pensionerna blir jämlika, jämställda och rättvisa, skriver Lars Norman, ordförande SKPF avdelning 58 Skellefteå.

Uppmaningen till beslutsfattarna handlar om att göra om och göra rätt så att pensionerna blir jämlika, jämställda och rättvisa, skriver Lars Norman, ordförande SKPF avdelning 58 Skellefteå.

Foto: Henrik Montgomery/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-11-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pensionerna är en viktig fråga för SKPF Pensionärernas medlemmar.

Många är lågutbildade kvinnor och tidigare välfärdsarbetare. Trots ett långt arbetsliv så har de ofta en alltför låg pension.

I dagens pensionssystem få kvinnor cirka 30 procent lägre pension än män. Det innebär att deras pensionen ”tar slut” den 9 september varje år medan männen får pension hela året.

Vår uppmaning till beslutsfattarna handlar om att göra om och göra rätt så att pensionerna blir jämlika, jämställda och rättvisa.

Arbetslivets längd för SKPF Pensionärernas medlemmar sjunker. Den genomsnittliga pensionsåldern för kommunalare, som är en stor grupp bland våra medlemmar, är 64 år.

Nu kommer pensionsåldern att höjas ytterligare, vilket vi inte kan ställa oss bakom.

Arbetsmiljön och arbetsvillkoren måste förbättras innan ytterligare höjningar av pensionsålder sker för att vi ska få ett rättvist och jämställt pensionssystem för alla.

SKPF Pensionärerna uppskattar att regeringen och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) arbetar aktivt för att förbättra pensionärssystemet.

Vi i SKPF Pensionärerna gläds över att se att så många av våra krav finns med i höstbudgeten, som en ventil för dem som inte orkar ända fram. Men även att skatten sänks för dem med sjukersättning.

Men mer finns kvar att göra för att alla ska få en pension som det går att leva på – inte bara överleva.

Därför hoppas vi under hösten att få ett besked om att inbetalningarna till pensionssystemet kommer att höjas så att pensionerna förbättras både för dagens pensionärer och för morgondagens pensionärer.

- Vi i SKPF Pensionärerna förväntar oss fler reformer för bättre pensioner för både dagens och morgondagens pensionärer.

- Vi i SKPF Pensionärerna förväntar oss att de ständiga höjningarna av pensionsåldern stoppa tills våra medlemmar kan arbeta till nuvarande pensionsålder.

- Vi i SKPF Pensionärerna förväntar oss att mer pengar avsätts till pensionerna så att förbättringar kan göras omgående.

Börja med att låta pensionspengar som i dag betalas in gå till pensioner i stället för att stanna i statskassan.