Stoppa bilstölderna, stäng fordonsregistret

Nästan tre av fem svenskar anser att fordonsregistret bara ska vara öppet för myndigheter.

Debatt 19 december 2021 10:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagligen kommer rapporter om otryggheten i samhället.

Många drabbas hårt av organiserade stöldligor som är ute efter bilar och andra fordon.

Enligt Polisen är stölderna ofta välplanerade. Förövarna har kartlagt offrens tillgångar och platsen där stölderna sker.

Under hösten har en våg av bilinbrott riktade mot fågelskådare på Falsterbonäset i Skåne skett. Kameror och annan utrustning värderad till åtskilliga miljoner kronor har stulits.

I ett fall gjorde tjuvarna inbrott i fågelskådares hem. Polisen lade ner utredningen med hänvisning till att Transportstyrelsens informationshantering gör det omöjligt att lagföra någon för brottet.

Det finns många exempel från olika delar av landet. Här finns alltså ett systemfel.

En viktig åtgärd är att ta ifrån de kriminella det verktyg som det öppna fordonsregistret innebär. I dagsläget kan vem som helst med några knapptryck skaffa sig information om vilka fordon en person äger.

Mot bakgrund av detta ställde Kungliga Automobil Klubben (KAK) frågan om svenska folket anser att fordonsregistret ska vara öppet för alla, eller endast för myndigheter som har giltiga skäl att hantera uppgifterna?

Nästan tre av fem svenskar (58 procent) anser att fordonsregistret bara ska vara öppet för myndigheter. Vilket också är ordningen i de flesta andra jämförbara länder.

KAK uppmanar därför riksdag och regering att se över nuvarande lagstiftning.

Sverige kan inte fortsätta att vara ett smörgåsbord för de kriminella.


 
 
 
 
 
 
Kommentera
Ämnen du kan följa