Stöd sjuksköterskorna – de strejkar för oss alla

Nedskärningar inom vård och omsorg började före jag blev vuxen. Berättelsen om den ineffektiva välfärdsapparaten kunde gro efter 90-talskrisen. Staten skulle hålla hårt i pengarna men räddning sades finnas i privatiseringarna som rullades in snabbt. Få kan väl hävda att det blev bra.

"Strejkåtgärden är äntligen en reaktion som inte kan ignoreras. Ett grundläggande ifrågasättande av denna utveckling".

"Strejkåtgärden är äntligen en reaktion som inte kan ignoreras. Ett grundläggande ifrågasättande av denna utveckling".

Foto: Petra Länsman

Debatt2024-06-16 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Privatiseringarna har söndrat upparbetade strukturer, låtit vinst styra och undvikit de svåra uppdragen. När det inte kunde förnekas fördes industriella kontroll- och managementmodeller in. Aldrig validerade inom vården.

Samtidigt har vetenskapen tagit storkliv, individens krav ökar, populationen blir äldre. Politiker lovar men mer pengar behövs absolut inte. För väljarna gillar rut- och jobbskatteavdrag. Finansmarknad, banker och de rikaste kapitaliserar fantasisummor på kursändringar, ränteskillnader och värdeökning. Av värde för ingen annan, men utan spår av det ifrågasättande som möter den långtidssjuke eller krigsflyktingen.

Resultatet i vården - ökad belastning år för år och ohälsa med den. Att så många ändå kommer till jobbet är anmärkningsvärt. Förklaringen finns i ansvarskänslan hos de anställda, mestadels kvinnor och utlandsfödda (ska nämnas i vår tid av SD). Ansvarskänsla mot patienten, kollegorna, försörjningen av sina egna. Det gör att första, andra och femte reaktionen på belastningen blir att springa fortare. Axla ansvar utan förutsättningar, utan uppskattning.

Strejkåtgärden är äntligen en reaktion som inte kan ignoreras. Ett grundläggande ifrågasättande av denna utveckling. Rikare än någonsin som land, pressar vi de som ligger, på smulor, och är blinda för hela kakan. Vad som ska ändras först och hur, lön eller arbetstid - vilka begränsningar/beskattningar som ska ge medel, kan och bör diskuteras. Men denna strejk är gnistan. Må mitt fackförbund och fler inspireras.

Vad gäller den plötsliga oron för patientsäkerheten - så ingen undrar. Det finns uppenbara medicinska risker med strejken, bland annat de så väl formulerade av vår egen hälso och sjukvårdsdirektör Elisabeth Karlsson, som plötsligt oroar sig för att jag ska skicka hem någon tidigare för att ge plats åt de som står på tur. Den "risken" är sedan länge del i medicinsk prioritering de flesta av årets veckor.

Stå emot berättelsen om den oansvariga eller obefogade strejken. Låt inte tiden och medias falnade intresse släcka gnistan. Påverkan av sommaren för de i tjänst eller semestrar må ursäktas. Ni som besöker oss, ge ett stöttande ord och ursäkta röran.

Alexis Kourtopoulos, överläkare Skellefteå Lasarett