Stöd och hedra de veteraner som tjänat vårt land

Idag, den 29 maj, firar vi Veterandagen i Sverige. Det är en dag för att hedra och erkänna de kvinnor och män som har tjänstgjort i internationella insatser för fred och säkerhet.

”I Skellefteå kommun har vi en möjlighet att ytterligare stärka stödet och uppskattningen för våra veteraner genom att ta fram och implementera en lokal veteranstrategi.”

”I Skellefteå kommun har vi en möjlighet att ytterligare stärka stödet och uppskattningen för våra veteraner genom att ta fram och implementera en lokal veteranstrategi.”

Foto: Gunnar Hagberg

Debatt2024-05-29 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 I Skellefteå kommun har vi en möjlighet att ytterligare stärka stödet och uppskattningen för våra veteraner genom att ta fram och implementera en lokal veteranstrategi, baserad på Sveriges nationella veteranstrategi 2024–2030 och Svenska Veteranförbundets mål.

Svenska statens veteranstrategi 2024–2030 lyfter fram flera nyckelområden för att förbättra stödet till våra veteraner. Till exempel påtalas vikten av en samordnad och systematisk uppföljning av veteranernas hälsa och välmående, samt behovet av att öka allmänhetens förståelse och uppskattning för veteranernas insatser. Det läggs också en stor tonvikt vid att säkerställa att veteranerna får det stöd och de resurser de behöver för att återintegreras i det civila livet.

Svenska Veteranförbundet, som organiserar svenska civila och militära veteraner, har tagit fram programmet "Veteranpolitik för Sverige". I det programmet betonas vikten av att regionala och lokala myndigheter aktivt deltar i veteranfrågor. Förbundet föreslår bland annat att varje kommun ska ha en veteranstrategi som inkluderar både fysiskt och psykiskt stöd, samt en plan för hur veteranerna ska uppmärksammas och hedras.

Moderaterna i Skellefteå föreslog 2022 att kommunen ska anta en lokal veteranstrategi. Förslaget avslogs dessvärre av den politiska majoriteten med motiveringen att invänta uppdateringen av den nationella veteranstrategin, vars arbete då pågick. Nu vet vi att den nationella veteranstrategin slår fast att regioner och kommuner har ett ansvar att stötta veteraner.

Moderaterna står fast vid att kommunen kan och ska utveckla och förverkliga en lokal veteranstrategi. Vi kommer därför att väcka vårt förslag på nytt. Den lokala strategin kan exempelvis innehålla en plan för hur kommunen ska stödja veteraner genom hela processen från utsändning till hemkomst och därefter. En sådan plan kan omfatta allt från psykosocialt stöd till praktisk hjälp, men också på vilket sätt veteraners erfarenheter kan tas till vara i vårt närsamhälle.

Idag, på Veterandagen, uppmanar vi alla att delta i de lokala evenemangen som hålls för att hedra och stötta civila och militära veteraner. Men låt oss också gå vidare och sluta upp bakom dem som tjänat vårt land, inte bara med ord, utan med konkreta handlingar. Låt Skellefteå bli en föregångskommun när det gäller att stötta och göra en verklig skillnad för veteraner, genom att anta en lokal veteranstrategi. Därigenom tar vi ett stort steg mot att uppfylla de mål som fastställts i Sveriges nationella veteranstrategi och Svenska Veteranförbundets program.

Låt oss tillsammans säkerställa att våra veteraner får den uppskattning och det stöd de så rättmätigt förtjänar.