Steg för steg bygger M-regeringen ut kriminalvården

Att bekämpa den organiserade brottsligheten är en av regeringens viktigaste uppgifter. Därför satsar den moderatledda regeringen på att ge Kriminalvården möjlighet att växa och möta dagens utmaningar. Det behövs.

”Vid flertalet tillfällen har Moderaterna i Skellefteå, både ensamma och gemensamt med Alliansen, lämnat in förslag för att stärka rättsväsendet och Kriminalvården lokalt.”

”Vid flertalet tillfällen har Moderaterna i Skellefteå, både ensamma och gemensamt med Alliansen, lämnat in förslag för att stärka rättsväsendet och Kriminalvården lokalt.”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2024-09-09 14:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När den M-ledda regeringen tillträdde 2022, efter åtta år av socialdemokratiskt styre, var platsbrist inom Kriminalvården akut. De senaste tio åren har den grova brottsligheten eskalerat. Trots detta prioriterade inte Socialdemokraterna att bygga ut Kriminalvården i nödvändig takt för att möta verkligheten.

Regeringen genomför just nu ett paradigmskifte inom kriminalpolitiken. Syftet är att minska brottsligheten och ge brottsoffren upprättelse. Straffen ska spegla brottets allvar. Det är viktigt för att sätta brottsoffret i centrum och för att återupprätta allmänhetens förtroenden för rättssystemet. Skärpta straff leder till minskad brottslighet då den som sitter i fängelse inte kan begå nya brott. På så sätt skyddas människor från att behöva bli utsatta för brott.

Paradigmskiftet handlar också om att skifta perspektiv. Vi måste göra upp med den felaktiga uppfattningen att det är två helt olika saker att förebygga brott och att bekämpa brott. De är delar av samma helhet.

Det kräver en utbyggd kriminalvård med ytterligare platser på anstalter och häkten runtom i landet. Därför har Kriminalvården tillförts kraftigt ökade anslag för att kunna expandera. Kriminalvårdens kapacitet ska fortsätta att öka parallellt med bibehållen kvalitet, effektivitet och säkerhet. Sedan regeringen tillträdde har det hittills beslutats om nya hyresavtal som innebär totalt 1800 nya platser inom Kriminalvården. Nu har regeringen också fattat beslut om 600 platser till. Steg för steg byggs Kriminalvården ut i hela landet.

Vid flertalet tillfällen har Moderaterna i Skellefteå, både ensamma och gemensamt med Alliansen, lämnat in förslag för att stärka rättsväsendet och Kriminalvården lokalt. Våra förslag handlar om att det ska finnas en sammanhållen lokal rättskedja. Därför har vi föreslagit att kommunen ska arbeta bland annat med att återlokalisera åklagare och frivårdskontor till Skellefteå och att häkte och förvar av dem som ska utvisas ska finns på orten. 

Att Skellefteå växer är positivt, men det kan också föra med sig problem, såsom ökad brottslighet och otrygghet. Därför måste kommunen ha med trygghetsperspektivet i all samhällsplanering och staten måste se till att det finns polis och ett fungerande lokalt rättsväsende.

Den moderatledda regeringen tar ansvar och gör stora satsningar på att bygga ut Kriminalvården så att den möter både dagens och framtidens behov. Det kan vi dra fördel av i bygget av ett tryggt Skellefteå.

Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd i Skellefteå kommun