Den nya spelskatten blir en hästskatt. För när den nu ökar från 18 till 22 procent – en höjning på över 20 procent – innebär det att mer än 200 miljoner kronor årligen försvinner från den finansiering som hela hästnäringen får från ATG.
Det är ett hårt slag, både mot Skellefteåtravet och en redan pressad hästnäring. En näring som bidrar till en levande landsbygd runt om i hela Sverige, med hårt arbetande hästföretagare som skapar arbetstillfällen för väldigt många människor.
För hästsporten är inte bara en passion, som bidrar till ökad livskvalitet och folkhälsa genom meningsfull sysselsättning. Det är dessutom en viktig del av hela Sveriges ekonomi, som har en omsättning på 32 miljarder och genererar närmare 20 000 arbetstillfällen. Hästnäringen bidrar vidare med 6,5 miljarder till statskassan och 1,1 miljarder i spelskatt varje år.
Skellefteåtravet är en del av Sveriges totalt 36 trav- och galoppbanor, 32 travskolor och 16 000 hästar, som tillsammans arrangerar över 875 tävlingsdagar och mer än 1300 ungdomslopp per år.
Hela ATG:s överskott, förra året motsvarade det 2,3 miljarder kronor, går tillbaka till hela hästsporten och dess utövare inom flera grenar; från trav- och galopp- till ridsporten med dess trav- och ridskolor.
Detta är till gagn för både människor och hästar. Sverige har idag en världsledande hästvälfärd. Inte minst inom travsporten, som med sitt uppdrag från staten att verka för hela hästnäringen varit drivande både genom forskning och i andra sammanhang för en ökad hästvälfärd, även internationellt.
Hästnäringen i Sverige har haft en 5-faldig ökning under de senaste 50 åren, tack vare ATG:s och travsportens stora bidrag. På uppdrag av staten. En utveckling som nu riskerar att raseras helt med den nya hästskatten som införs utan någon som helst konsekvensanalys. Av samma stat.
Därför uppmanar vi nu alla inom hästnäringen att kraftsamla för en sänkning av hästskatten. En sänkning från en nivå som är feltänkt från början. Till exempel skulle en mer differentierad spelskatt, beräknad efter risknivå, ge ännu mer till statskassan. Det skulle gynna både Sverige, hela hästnäringen och våra lokala hästföretagare runt Skellefteåtravet.
Håkan Fahlgren, ordförande Skellefteåtravet