Införandet av investeringssparkonton har underlättat för många sparare, eftersom det är en enkel sparform. Det har sänkt trösklarna för många människor att köpa exempelvis fonder och aktier.
En socialdemokratisk arbetsgrupp, med statsminister Magdalena Andersson i spetsen, har föreslagit en begränsning av ISK. S-arbetsgruppen skriver i sin rapport att ett tak på 100 000 och 200 000 kr på ISK-tillgångar har diskuterats.
Förslaget är ett uselt sådant och fick stark kritik från olika håll när det blev känt förra året. En undersökning från Demoskop och Timbro visar att 6 av 10 tycker att en skattehöjning på ISK är en dålig idé. Hälften av de under 29 år som har svarat på undersökningen anser att det är ett mycket dåligt förslag.
Att höja skatten på sparande i ISK skulle slå hårt mot vanliga småsparare.
Förslaget drabbar inte minst den unga person som sparar ihop till en kontantinsats för att köpa sin första lägenhet, eller den som sparar till sin pension.
Sparande i ISK görs dessutom med redan beskattade pengar. Skatten på ISK borde därför inte höjas, utan tvärtom sänkas.
Det behöver bli enklare för unga att bygga upp ett sparkapital. Moderata ungdomsförbundet (MUF) vill att de första 500 000 kr som man tjänar ska vara skattefria.
Dessa pengar bör också kunna investeras utan att beskattas, och därför vill MUF att det också ska vara möjligt att spara upp till 500 000 kr helt skattefritt.
MUF Västerbotten anser dessutom att alla ungdomar borde få lära sig om privatekonomi och aktiesparande i gymnasieskolan, så att ännu fler kan spara pengar och vara ekonomiskt självständiga.
Att ha ett sparande innebär en enorm trygghet och frihet för många människor.
Sparande är en viktig frihetsfråga.