Sommarjobbsgaranti ger unga arbetslivserfarenhet

Unga Örnar har lyft frågan om en sommarjobbsgranti länge. Att vårt krav nu kommit ett steg närmare verklighet är glädjande.

Med rekordhöga varselsiffror riskerar många unga att gå utan jobb i sommar.

Med rekordhöga varselsiffror riskerar många unga att gå utan jobb i sommar.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Debatt2020-05-04 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är glädjande att den socialdemokratiskt ledda regeringen skjuter till pengar till kommunerna i syfte att erbjuda sommarjobb till landets unga.

Coronakrisen riskerar att försätta ungdomar i arbetslöshet. Det är nu upp till kommunerna att vara kreativa och hitta lösningar för att kunna förse så många unga som möjligt med sommarjobb.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige låg 2019 på 20 procent. Det innebär att var femte ung gick utan arbete. I Umeå kommun låg arbetslösheten 2019 på 6,9 procent.

Coronakrisen har inte varit nådig mot jobben. Med rekordhöga varselsiffror kan vi vara säkra på att många unga riskerar att gå utan jobb i sommar.

Arbetslivserfarenheten, som efterfrågas av arbetsgivare, är något som kommunerna kan erbjuda. De kan skapa förutsättningar för att alla unga ska kunna få en fot in på arbetsmarknaden.

Regeringens krispengar till sommarjobb för unga är ett viktigt steg i riktning mot att införa en sommarjobbsgaranti i hela landet. Det kommunala självstyret gör dock att kommunerna alltid är den instans som behöver möjliggöra dessa jobb.

I tider av pandemi är det viktigt att vi inte bidrar till smittspridningen. Det minskar antalet jobb som kommunerna kan erbjuda.

Unga Örnar har lyft frågan om en sommarjobbsgranti länge. Att vårt krav nu kommit ett steg närmare verklighet är glädjande.

För att kunna möjliggöra jobb till alla behöver kommunerna sträcka ut en hand till föreningslivet. Många föreningar står redo som arbetsgivare, med lärorika arbetsuppgifter som förbereder ungdomar inför arbetslivet. Kommunen står inte ensamma i denna kris. Det är många föreningar som står redo att anta rollen som arbetsgivare.

Utan vettig sysselsättning finns det stor risk till uppgivenhet och en känsla av tillkortakommande hos kommunernas ungdomar. Men genom att erbjuda sommarjobb med skäliga löner i tider av kris ger en stimulerande signal om ett starkt samhälle som håller ihop. Ungdomarna ska inte få lämnas ensamma.

När regeringen nu skjuter till pengar måste kommunerna hörsamma detta och erbjuda så många unga som möjligt sommarjobb.

Målet är att garantera varenda ungdom i Sverige ett sommarjobb. Coronakrisen ska inte få sätta käppar i hjulet för alla unga som behöver arbetslivserfarenhet.