Socialdemokraterna verkar inte veta vad de vill

Socialdemokraterna ville att besluten från december 2020 skulle stå kvar. En boendeplan utan ett nytt boende.

Vi inom Alliansen vill att projekteringen av ett nytt vård- och omsorgsboende ska påbörjas redan i år, skriver bland andra Håkan Andersson (C), ledamot i socialnämnden.

Vi inom Alliansen vill att projekteringen av ett nytt vård- och omsorgsboende ska påbörjas redan i år, skriver bland andra Håkan Andersson (C), ledamot i socialnämnden.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-04-06 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I socialdemokratins begynnelse höll August Palm ett tal med titeln ”Vad vilja Socialdemokraterna?”

Den frågeställningen är fortfarande aktuell.

I december 2020 ville Socialdemokraterna inte ha något nytt äldreboende. Tre månader senare lovade de att ett nytt boende skulle börja byggas under mandatperioden. Vid socialnämndens senaste sammanträde ville de inte ändra beslutet från 2020.

I december 2020 tog Socialdemokraterna, med stöd från Vänsterpartiet, beslut om att socialnämndens boendeplan 2021–2030 inte skulle innehålla något nytt äldreboende.

De gav förvaltningen i uppdrag att planera för ett nytt boende som kan behövas i framtiden. De avslog också Alliansens förslag: Projektering för ett byggande av vård- och omsorgsboende inleds 2021 och detta ska ingå i boendeplanen.

I mars 2021 hade Iosif Karambotis (S), ordförande i socialnämnden, en debattartikel i Norran (13/3 2021) där han skrev följande: ”Vi har sagt att under mandatperioden ska ett nytt omsorgsboende påbörjas och det tänker vi också göra”.

Tre månader tidigare var de osäkra på behovet

Vad har hänt sedan dess?

Vid socialnämndens sammanträde i mars ville Alliansen att besluten från december skulle ändras. Att boendeplanen ska kompletteras med ett konkret förslag om ett nytt vård- och omsorgboende och att förvaltningen ges nödvändiga uppdrag.

Socialdemokraterna ville att besluten från december 2020 skulle stå kvar. En boendeplan utan ett nytt boende, och en planering för ett boende som kan behövas i framtiden.

Vad vilja Socialdemokraterna?

Vill de ha ett nytt boende?

Behövs det ett nytt boende?

Bortser de från att boendeplanen inte innehåller något nytt boende?

Struntar de i socialnämndens beslut?

Att använda ett informellt beslutsfattande utan insyn kränker demokratin. Något som skulle vara särskilt anmärkningsvärt ett år som detta när vi firar 100 år av allmän och lika rösträtt.

Vi inom Alliansen vill att projekteringen av ett nytt vård- och omsorgsboende ska påbörjas redan i år.