Slopad moms på mat, ett Sverigekort och stärkt välfärd

När klimatförändringarna skenar och människors plånböcker gapar tomma behövs en offensiv politik för en grön omställning och för jämlikhet. I den budget som Miljöpartiet lägger fram på riksdagens bord presenterar vi kraftfulla reformer för det.

Debatt 16 maj 2023 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lever i en utmanande tid med hög inflation, en eskalerande klimatkris och en orolig omvärld. Men till skillnad från regeringens passiva budget, som varken prioriterar välfärden eller tacklar klimatkrisen, satsar vi på investeringar för framtiden och stöd till de som behöver det.

Sänk utsläppen
Vi vill investera 100 miljarder i klimatomställningen. Med det skapar vi möjligheter för att göra det som krävs för att nå klimatmålen. Med satsningar på energieffektivisering och en stor och snabb utbyggnad av vindkraft redan nu, kan vi både nå Europas lägsta elpriser och bli oberoende av Putins fossila bränslen. Samtidigt som regeringen vill elda på klimatkrisen genom att göra utsläpp billigare vill vi istället återinföra elbilsbonusen och införa ett Sverigekort där du ska kunna resa med kollektivtrafik i hela landet för 499 kronor i månaden.

Öka jämlikheten
När priser på mat och el skenar är det människor med minst ekonomiska marginaler som drabbas värst. I vårbudgeten föreslår vi ytterligare satsningar som ska ge mer pengar i plånboken och mat på bordet till dem som behöver det som mest. Vi vill bland annat slopa matmomsen på basvaror, sänkt skatt med 4 000 kr per år för boende på landsbygderna och införa gratis frukost på landets grund- och gymnasieskolor.

Stärk välfärden 
Vi vill investera 20 miljarder i skolan, vården och omsorgen i budgeten för 2023. Det är 14 miljarder mer än regeringen. För 2024 vill vi öka satsningarna till 24 miljarder. Om inga satsningar görs kommer det att bli nedskärningar i både skolan och vården. Det är ett enormt svek mot varje barn som behöver hjälp och stöd för att klara skolan, mot varje mamma som oroar sig för sin förlossning och mot alla de som väntar på vård.

Sverige behöver en grön och rättvis omställning. Med regeringens politik får vi varken det ena eller det andra. Med miljöpartiets politik får vi både och.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa