Slopa Västerbotten på Grand hôtel

I tisdags inleddes Västerbotten på Grand hôtel där olika aktörer samlas för erfarenhetsutbyte, nya kontakter, samverkan och påverkan. Tillställningen arrangeras i Stockholm, inte i Umeå, Skellefteå eller Lycksele. Under 2021 lades nästan tre miljoner på arrangemanget.

"Att vi är kritiska till Västerbotten på Grand är inget nytt, men vi tycker att det är särskilt illa när regionen befinner sig i ett ekonomiskt ansträngt läge."

"Att vi är kritiska till Västerbotten på Grand är inget nytt, men vi tycker att det är särskilt illa när regionen befinner sig i ett ekonomiskt ansträngt läge."

Foto: Martina Holmberg / TT

Debatt2023-01-27 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi i Vänsterpartiet är kritiska till att regionen lägger skattemedel på ett dyrt företagsevent som kommer få västerbottningar till del. Att vi är kritiska till Västerbotten på Grand är inget nytt, men vi tycker att det är särskilt illa när regionen befinner sig i ett ekonomiskt ansträngt läge.  

Vid senaste Regionala utvecklingsnämnden la vi ett förslag om att avveckla Västerbotten på Grand hôtel och Västerbotten i Almedalen. Den typen av arrangemang behöver inte stödjas med skattemedel.  

När det gäller Västerbotten på Grand har ett av argumenten till att anordna det där varit att det är svårt att få investerare att resa till norra Sverige. Frågan är om det längre är sant, om det nu var det tidigare. Västerbotten befinner sig i en expansiv fas. Det finns många och goda skäl för investerare och företagsföreträdare att bege sig till Västerbotten. Den bästa marknadsföringen kan vi göra på plats. 

Ett alternativ för att både spara pengar i en ekonomiskt svår situation, samtidigt som man synliggör Västerbotten, är att slå samman Västerbotten på Grand, Digitala Västerbotten och Mötesplats Lycksele och arrangera dem på plats i Västerbotten. Mötesplatserna bör ha fokus på Västerbotten, invånare, näringsliv, kulturskapare och civilsamhälle.    

Västerbotten är intressant just nu och därför anser vi att det finns stora möjligheter att skapa attraktiva mötesplatser, här på plats, i Västerbotten.