Slöjförbud i förskola och grundskol måste utredas

Moderaternas förslag om att utreda ett slöjförbud i förskolan och grundskolan avslogs.

Debatt 28 maj 2021 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bland personer som jobbar med att motverka hedersrelaterat våld och förtryck är oron stor.

Problemet med hedersrelaterat våld och förtryck växer i pandemins spår. Och Sverige sviker igen.

Nyligen var Moderaternas förslag om att utreda ett slöjförbud i förskolan och grundskolan uppe för beslut i riksdagen. Det avslogs av en majoritet.

Det är snart 20 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin egen pappa. Hon var inbjuden till riksdagen några månader innan sin död för att berätta om sina erfarenheter av att leva som utländsk tjej i Sverige.

Fadmine avslutade sitt tal med en uppmaning: ”Oavsett vilken kulturell bakgrund man har bör det vara en självklarhet för varje ung kvinna att både få ha sin familj och det liv man önskar sig. Men tyvärr är det ingen självklarhet för många tjejer. Och jag hoppas att ni inte vänder dem ryggen, att ni inte blundar för dem.”

I Sverige ska ingen ha rätt att hindra någon annan från att träffa kompisar, besöka ett badhus, jobba eller skaffa sig en utbildning. Men nu står vi här, i ett Sverige där många vuxna och barn lever under hedersrelaterat våld och förtryck och får se sin frihet beskuren.

Vi moderater anser att slöjan är en symbol för kvinnoförtryck. Att tvinga barn att bära slöja är uttryck för en hederskultur som bör motverkas. Kvinnor som utsätts för hedersförtryck vittnar om att kraven på att täcka sin kropp och sitt hår är en del av själva förtrycket.

I debatten hänvisade jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) till religionsfriheten och att alla kvinnor har rätt att klä sig som de vill. Det är legitima argument. Vi moderater är de första att stå upp för valfrihet och att själv få bestämma om sin klädsel är grundläggande.

Men att flickor i skolåldern måste skyla sig är ett uttryck för en syn på pojkar och flickor som vi moderater inte vill ska etableras eller utvecklas i Sverige. Vi ska inte tolerera tvång eller hederskultur.

Alla ska själva kunna bestämma om sin kropp, sitt liv och sin klädsel. Förlegade kulturer, som skapar parallella samhällen, måste bekämpas. Barns frihet ska inte begränsas på grund av deras kön.

Vi uppmanar därför regeringen att tänka om.

Läs mer!

Insändare: Hoppas kommunen tar till sig Skolinspektionens beslut

Hoppas kommunen tar till sig Skolinspektionens beslut

Sveriges största speltest • 53 spel under luppen • Fyra var fenomenala

Sveriges största speltest • 53 spel under luppen • Fyra var fenomenala
Visa fler
Ämnen du kan följa