Skyddsnäten måste fånga upp alla

Den som lider av både beroendesjukdom och annan psykisk sjukdom kan fastna i ett ingenmansland där ingen hjälper. Utsatta människor riskerar att inte få vård alls.

”Människor som både har en beroendesjukdom och en annan psykisk sjukdom kan fastna mellan socialtjänst och psykiatri.”

”Människor som både har en beroendesjukdom och en annan psykisk sjukdom kan fastna mellan socialtjänst och psykiatri.”

Foto: Björn Larsson Ask

Debatt2023-03-13 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Människor som både har en beroendesjukdom och en annan psykisk sjukdom kan fastna mellan socialtjänst och psykiatri, helt ”falla mellan stolarna” och inte få någon som helst vård. I stället hamnar man i ett vakuum, som Kenneth kallar det.

Kenneth behövde psykiatrisk vård för att klara av att få ett avslut på sitt beroende, enligt socialtjänsten. Men sjukvården sa att hans beroende gjorde att han inte var mottaglig för psykiatrisk vård.

Sanne skrevs ut från psykiatrisk tvångsvård 21 gånger utan fungerande behandling. Sjukvården kunde inte ge vård för anorexi innan beroendet var behandlat. Behandlingshemmen för personer med beroende krävde att hon först fick vård för sin anorexi och annan psykisk ohälsa. Sanne hamnade på gatan. Droger och utsatthet blev hennes verklighet.

Dagens regelverk har drag av en moralism som aldrig skulle drabba den som brutit ett ben i en skidbacke eller fått en matförgiftning efter ett restaurangbesök. Detta skapar frustration för de som vill hjälpa och som framförallt är mycket farligt för de som är drabbade.

Liberalerna tänker se till att denna ordning upphör. Tillsammans med andra partier drev vi på för att täta maskorna i skyddsnätet – en kamp som vi till slut vann i riksdagen. Den utredning som tillsattes ser detsamma som oss - nämligen att människor drabbas hårt i ett absurt system. Beslut som enligt regelverket är korrekta överger människor som är i desperat behov av vård. Utredningen konstaterar att människor måste få det stöd de behöver när de behöver det. Ett mycket tydligt och avgörande förslag är att all beroendevård ska vara en fråga för hälso- och sjukvården. Detta lovar vi liberaler att ta strid för.

Välfärden ska vara stark. Skyddsnäten måste fånga alla. Varje Kenneth och varje Sanne måste få den vård som de behöver. Vi liberaler accepterar inget mindre.