Skolans framtid: Mellan löften, lögner och verklighet

Svensk skola står inför många utmaningar, och det är tydligt att SD-regeringen fullständigt saknar ambition när det gäller skolpolitiken. Vi, som engagerar oss för att barn ska få lära sig så mycket som möjligt och som ser skolans värde både som utbildningsinstitution och som en avgörande samhällsinstitution, har tyvärr all anledning att vara oroliga.

”Skolan hade redan innan pandemin och den nuvarande ekonomiska krisen stora utmaningar. Avsaknaden av politiskt ledarskap på nationell nivå är en katastrof för skolan, som påverkas så mycket av nationella regelverk.”

”Skolan hade redan innan pandemin och den nuvarande ekonomiska krisen stora utmaningar. Avsaknaden av politiskt ledarskap på nationell nivå är en katastrof för skolan, som påverkas så mycket av nationella regelverk.”

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2023-10-06 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I mina ögon vann SD-regeringen makten förra hösten till stor del på lögner. De lovade snabba lösningar och menade att reformer inte ens behövde utredas. De skulle bara genomföras. Verkligheten visade sig vara en annan, vilket tydligen blev ett "problem" för dessa företrädare. Nu närmar vi oss nästa vinter, och det utlovade högkostnadsskyddet för el, som skulle trygga hushållen i god tid före jul, uteblir. Regeringen lämnar kommunernas finansiering därhän. Om man tolkar högerpopulisterna i SD, M, KD och L välvilligt, så hade de åtminstone högre ambitioner under valrörelsen 2022.

Nu, hösten 2023, när en så kallad "liberal" har varit skolminister i ett år, saknas det helt och hållet ambition för skolan. Till exempel betalar Skellefteå kommun, liksom alla andra kommuner, ut ersättningar till friskolor för kostnader de inte har. När för- och grundskolenämnden ska fastställa sin budget för 2024 kommer vi att tvingas överkompensera skolpengen för vissa elever, pengar som inte ens går till eleverna, på bekostnad av andra. Det är varken värdigt eller klokt, om man enbart tänker på hushållning av våra gemensamma resurser. Jag har frågat Lotta Edholm, nuvarande skolminister, direkt om detta kommer att fortsätta 2024, och svaret blev, med omskrivningar, ja. I somras presenterade vi socialdemokrater ett förslag om att värdesäkra kommunens generella statsbidrag, som finansierar bland annat skolan. Detta är särskilt viktigt i det nuvarande ekonomiska klimatet. Men SD-regeringen visar inget intresse. 

Liberalerna, som ofta benämner sig själva som "skolpartiet",  har enligt min mening aldrig levt upp till den benämningen. Nu är det uppenbart att det enda vettiga beslutet vore att Liberalerna lämnade den politiska scenen helt, då partiet, enligt mig, inte längre har något existensberättigande. Partiet har reducerat sig själva till debattinlägg med fin semantik utan inflytande eller betydelse. Innan partiet övergav sina ideal under Jan Björklunds ledning, ville man stå emot varje inflytande från Sverigedemokraterna. Det gick sådär. Nu förväntas välfärdsarbetare agera gränspolis. En "liberal" vakthund blev verkligen till en "liberal" knähund. 

Nu ser vi L-märkta partiföreträdare försöka påverka SD-regeringen att inte göra verklighet av idéerna. Skulle dessa partiföreträdare lyckas är jag övertygad om att det kommer ha ett mycket högt pris. Det kommer ta ont. Jag är övertygad om att SD kommer ta betalt i form av någon annan reform som faller deras partiprogram i smaken. Sägas ska att jag har stor respekt för förhandlingar och utan egen majoritet kan ett parti inte få igenom all sin politik. Men partiet med partinamnet Liberalerna har skrivit under högerpolitikens slottsavtal på Tidö. Att ändra det nu kostar därmed och en annan frågar då sig; vilka fler av de liberala värdena är inte så viktiga? Jag kan konstatera är ni inte är så nogräknade med sådana. När vi socialdemokrater samarbetade med Liberalerna gick vi också med på kompromisser, som att sänka skatten för höginkomsttagare. Det var smärtsamt, men en del av ett paket för att leda landet ansvarsfullt. Det vi bevittnar nu är allt annat än ansvarsfullt;  det är rentav bedrövligt.

Skolan hade redan innan pandemin och den nuvarande ekonomiska krisen stora utmaningar. Avsaknaden av politiskt ledarskap på nationell nivå är en katastrof för skolan, som påverkas så mycket av nationella regelverk. Lotta Edholm, svensk skola är till för alla elever. Att inte ens försöka utforma en politik för alla Sveriges elever är tragiskt och kortsiktigt. Jag förstår att Jimmie Åkesson behöver ge sitt godkännande, men du är välkommen till Skellefteå för att diskutera lösningar på hur vi kan förbättra skolsystemet när det gäller kunskapsresultat, likvärdighet, kompetensförsörjning och tillgång till kvalitativ utbildning för alla barn. Vi som lever i en tid av tillväxt har mycket att dela med  oss av. 

Men först måste SD-regeringen bestämma sig för om den vill fortsätta den positiva utvecklingen vi ser i norra Sverige eller avsluta den här och nu. För det är vad det låter som när man lyssnar på ditt samarbetsparti, Sverigedemokraterna. Vi vill något annat. Vi ser också att världen behöver något annat.