Ett pappersark avgör om företagare kan köpa ny servicebil

Huruvida ett pappersark får plats mellan förarhytten och lastutrymmet avgör om man som företag får göra avdrag för servicebilen eller inte, detta trots att bilen är registrerad som lastbil. Dessa märkliga momsregler hindrar företagare att ställa om till en mer klimatsmart fordonsflotta, det menar Peder Johansson, Andreas Åström och Anders Gustin på Installatörsföretagen.

Omställning behövs, men debattörerna menar att skeva momsregler gör att installatörer och hantverkare inte har råd att använda små skåpbilar i företagen.

Omställning behövs, men debattörerna menar att skeva momsregler gör att installatörer och hantverkare inte har råd att använda små skåpbilar i företagen.

Foto: Ole Berg-Rusten

Debatt2024-09-01 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagens momsregler försvårar för företag som vill köpa bilar till sin verksamhet. Reglerna innebär ett stort hinder för Installatörsföretagens 4000 medlemmar, och en rad andra branschers, möjlighet att ställa om till ett mer klimatvänligt företagande genom att köpa nya, bättre miljöanpassade fordon. 

Om en företagare vill köpa en personbil idag finns avdragsförbud och begränsningar, där endast ett fåtal branscher får lov att göra momsavdrag. Till exempel får man göra avdrag för en likbil men inte en servicebil. Företag som inte kan göra momsavdrag när de köper bilar får en ökad kostnad med 25 procent, något som blir än mer påtagligt om man vill köpa mer miljövänlig elbil då de ofta är dyrare. Därför är det helt avgörande för företagen att bilen de ska köpa klassas som lätt lastbil och är avdragsgill enligt momsreglerna.

Vill man köpa en skåpbil, som dom flesta hantverkare använder sig av får man inte dra av moms i dag, detta trots att bilarna är registrerade som lastbilar. I momshänseende betraktas nämligen dessa bilar som personbilar, trots att de har inredning som är anpassad för till exempel en elektriker och har en plåtvägg mellan förarutrymmet och lastutrymmet. Enligt Skatteverkets regler måste det nämligen finnas dubbla väggar med ett luftutrymme emellan för att det ska gå att dra av moms för bilen. Skatteverket preciserar till och med i sina regler att det ska gå att föra ett pappersark i luftutrymmet mellan väggarna för att den ska vara avdragsgill. 

Detta gör att vi i installatörsbranschen inte får göra avdrag för ändamålsenliga och mer miljövänliga skåpbilar, men däremot får vi göra avdrag för pickuper, som inte är anpassade för vår verksamhet och dessutom ofta både tyngre och mindre miljövänliga. 

Dagens regler innebär att företag avstår ifrån eller skjuter upp investeringar i mer miljöanpassade fordon. Installatörsföretagen föreslår därför att Elisabeth Svantesson (M), Ebba Busch (KD), Johan Pehrson (L) och Jimmie Åkesson (SD) förenklar momsreglerna för bilköp. Regelförenklingen innebär att klimatomställningen skyndas på och småföretagare kan köra bättre miljöanpassade fordon. 

Peder Johansson, avdelningschef el, Bravida i Skellefteå 

Andreas Åström, näringspolitisk chef, Installatörsföretagen

Anders Gustin, chef branschutveckling, Installatörsföretagen