Skellefteå förtjänar en socialdemokratisk kulturplan

Konst och kultur vidgar vårt synsätt och våra reflektioner på samhället.

Skellefteå kommun ska vara en kommun där alla har tillgång till kultur, oavsett var du bor eller vad du har för inkomst, skriver Daniel Sjögren (S), ordförande kulturnämnden Skellefteå kommun.

Skellefteå kommun ska vara en kommun där alla har tillgång till kultur, oavsett var du bor eller vad du har för inkomst, skriver Daniel Sjögren (S), ordförande kulturnämnden Skellefteå kommun.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Debatt2021-02-14 12:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett växande Skellefteå är kulturen viktigare än någonsin.

Skellefteå är och ska vara en kommun som vågar utmana, tål åsiktsfriktion och ger plats åt kreativa meningsskapare och samtidskonst. Konst och kultur vidgar vårt synsätt och våra reflektioner på samhället.

Det är därför glädjande att Moderaterna i sin kulturplan i stora delar kopierat majoritetens förslag. Men låt dig inte luras av det. Det finns skillnader, som kan tyckas små, men som är förödande för kommunens framtida kultur.

Moderaterna är i sin plan tydliga med att medlen för offentligfinansierad kultur ska minska. Vi socialdemokrater anser snarare att en växande kommun behöver mer kultur. 

För oss är det viktigt att ha:

- Ett inkluderande kulturliv.

- Mötesplatser för kultur.

- Goda förutsättningar för professionella kulturskapare.

- Ökad samverkan mellan kultur och andra verksamhetsområden.

- Profilera Skellefteå genom kultur.

Precis som i andra sammanhang vill Moderaterna privatisera – även kulturen.

Vi socialdemokrater ser vikten av ett blandat kulturliv, med privata aktörer och kommunalt ägda bibliotek, med kulturskola, konsthall och Nöjesfabriken.

För oss Socialdemokrater är det viktigt att dessa verksamheter förblir i kommunal regi så att alla har råd att delta och att mångfalden prioriteras.

Bibliotek som kulturell mötesplats är viktiga. Vi socialdemokrater vill följa med den utveckling som biblioteksforskningen visar.

Moderaterna å andra sidan vill att läsning och bildning ska vara bibliotekens enda fokus, vilket är ett föråldrat sätt att se på biblioteken. Mer om bibliotekens framtid arbetas det med i den kommande biblioteksplanen.

Moderaterna vill också satsa på en ökad kontroll utan att tillskjuta medel. Redan i dag har kulturnämnden fungerande kontroller av de som får bidrag. Mer kontroll skulle inte ge ett annat resultat utan bara ta resurser från andra satsningar.

Våra ledord för kulturutvecklingen är tillit, transparens och tillsammans.

Framtidens kultur kräver att vi samarbetar mellan kommunen, institutionerna, civilsamhället och näringslivet. För ett bra samarbete behöver vi just transparens och tillit mellan de olika aktörerna – inte främst mer dyr kontroll.

Skellefteå kommun ska vara en kommun där alla har tillgång till kultur, oavsett var du bor eller vad du har för inkomst.

Kulturen ska få vara jästen i degen när kommunen växer.