Skellefteå behöver utvecklad dialog med staten – inte pajkastning

I en nyligen publicerad intervju i Norran ägnade sig kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S) åt onödig pajkastning på regeringen, vilket inte gynnar Skellefteås bästa.

"Vi är alla på samma sida när det gäller att utveckla Skellefteå".

"Vi är alla på samma sida när det gäller att utveckla Skellefteå".

Foto: Lars Eriksson

Debatt2024-07-01 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att påstå att den M-ledda regeringen inte lyssnar på Skellefteås utmaningar är falskt. Sedan regeringen tillträdde har vi haft besök av flera ministrar, såsom statsministern, justitieministern, näringsministern och infrastrukturministern, med flera. Lokala företag och kommunledningen har haft ingående samtal med statsministern under hans besök.

Som oppositionsråd är jag vidare bekymrad över att Skellefteås politiska majoritet inte ser värdet av att involvera oppositionen för att utveckla en konstruktiv dialog med staten. Jag har länge efterfrågat detta, men mina uppmaningar har ignorerats. Trots att Moderaterna nu leder regeringen, har den lokala oppositionen inte blivit inkluderad i kommunens dialogarbete på ett strategiskt sätt. Detta är beklagligt med tanke på de möjligheter som ett nära samarbete med staten kan medföra för vår kommun.

Först för ett par veckor sedan blev jag tillfrågad av kommunledningen att hjälpa med ett eventuellt besök av finansministern, trots att vi är två år in i mandatperioden. Att kommunstyrelsens ordförande sedan går ut och kritiserar finansministern, innan besöket ens har genomförts, underminerar hela dialogarbetet. Det får mig att fundera om den politiska majoriteten i Skellefteå egentligen vill ha en konstruktiv dialog.

Självklart har jag lyft fram Skellefteå i olika sammanhang, men det är en stor skillnad mellan att agera som enskild politiker och att ha hela kommunorganisationen bakom sig för att strategiskt arbeta för en utvecklad dialog. Dialogen med staten måste ske i lokalt samförstånd där alla partier involveras. Vi är alla på samma sida när det gäller att utveckla Skellefteå.

Trots att jag vill mer för Skellefteå ser jag positivt på att regeringen tagit viktiga initiativ, såsom arbetet med en strategi för norra Sverige, en satsning på yrkesvux i expansiva områden, etableringen av accelerationskontor, fastställandet av järnvägsplanerna för Norrbotniabanan och arbetet med järnvägens finansiering. Regeringen har även bekämpat inflationen och fokuserar nu på att utveckla ekonomin.

Jag förväntar mig att vi lokalt kan samlas i ett utvecklat dialogarbete där alla partier är genuint involverade. Den senaste tidens pajkastning gynnar inte Skellefteå. Låt oss tillsammans arbeta för vår gemensamma framtid.

Andreas Löwenhöök (M)

Oppositionsråd i Skellefteå kommun