Skamligt att S vägrade ta debatten om antisemitism

När hot och hat mot judar ökar kraftigt i Sverige är det skandalöst att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet helst verkar vilja springa och gömma sig. Låt oss betänka att det enda ondskan behöver för att segra är att de goda ingenting gör.

”En klar majoritet oroar sig för att själv eller att någon i familjen ska utsättas för antisemitism och trakasserier. I Umeå har den Judiska föreningen sedan tidigare tvingats lägga ner sin verksamhet på grund av hat och hot.”

”En klar majoritet oroar sig för att själv eller att någon i familjen ska utsättas för antisemitism och trakasserier. I Umeå har den Judiska föreningen sedan tidigare tvingats lägga ner sin verksamhet på grund av hat och hot.”

Foto: BERTIL ERICSON / TT

Debatt2023-12-08 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 7 oktober genomförde terrororganisationen Hamas en kallblodig och bestialisk attack mot civila i Israel. Det värsta massmordet av judar sedan Förintelsen. I kölvattnet av detta och den efterföljande konflikten mellan Israel och Hamas har myndigheter i Europa vittnat om ökad hotbild mot synagogor och andra judiska institutioner. Så även i Sverige.

Judiska Centralrådet och analysföretaget Infostat har gjort en undersökning kring hur svenska judar upplever situationen efter Hamas attack. Resultaten är tyvärr nedslående. Otryggheten kring att leva med öppen judisk identitet har försämrats markant. Drygt sju av tio upplever att det har blivit mycket otryggare. En klar majoritet oroar sig för att själv eller att någon i familjen ska utsättas för antisemitism och trakasserier. I Umeå har den Judiska föreningen sedan tidigare tvingats lägga ner sin verksamhet på grund av hat och hot.

Det är med anledning av denna dystra utveckling som jag väckte en interpellation till regionfullmäktiges senaste möte. Jag ville veta vad regionens majoritet – bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – gör för att stötta och främja den judiska minoritetens möjligheter att behålla och utveckla sin kulturella identitet i Västerbotten. Ett uppdrag som alla regioner i landet har enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

Några svar på dessa frågor fick jag aldrig. Trots att den aktuella interpellationen lever upp till alla regelverk så vägrade den politiska majoriteten att svara på frågorna. Med svepskälet att frågorna ligger utanför regionens ansvar sa majoriteten alltså nej till att diskutera judarnas utsatta situation.

Slutsatsen man kan dra av detta agerande är att det inom majoriteten finns politiker som inte tycker att vi ska diskutera stöd till den judiska minoriteten. Finns det måhända ledamöter som ska skyddas från att säga något antisemitiskt i fullmäktige? Frågorna väcks när debatten uteblev. Agerandet är oaktat djupt oroväckande.

I tider av ökad antisemitism ska det offentliga tydligt visa att vi har den judiska minoritetens rygg. Vi ska stå upp för vårt öppna demokratiska samhälle och motverka hot och hat. Dessa frågor måste diskuteras. Här har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet en hemläxa att göra. Blidka inte de krafter som vill den judiska minoriteten illa. Om detta må ni berätta!