Ska personalen i Malå kommun betala för att jobba?

Kommunal med Sveriges Lärare tycker det är dags att Malås kommunfullmäktige tar sina mål på allvar. Fullmäktiges målsättning är att vara en attraktiv arbetsgivare. Det bör tydliggöras i budgetarbete.

”Be barnen att inte smutsa ner sina händer av rädsla för att de torkar av sig på våra privata kläder? Ska vi hindra barnen att inte leka av rädsla för att få smutsiga privata kläder.”

”Be barnen att inte smutsa ner sina händer av rädsla för att de torkar av sig på våra privata kläder? Ska vi hindra barnen att inte leka av rädsla för att få smutsiga privata kläder.”

Foto: Pi Frisk / SvD / TT

Debatt2024-04-26 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har några frågeställningar ifrån förskolan i Malå. Vi önskar att några politiker eller föräldrar svarar. När barnen behöver tröst ska vi klappa dem på huvudet i stället för att faktiskt trösta dem i famnen av rädsla att de snyter sig eller torkar tårarna på våra kläder?
När barnen inte kan sätta ner rumpan ordentligt i toaletten be vårdnadshavarna tvätta våra privata kläder för att barnen kissat på oss?

Be barnen att inte smutsa ner sina händer av rädsla för att de torkar av sig på våra privata kläder? Ska vi hindra barnen att inte leka av rädsla för att få smutsiga privata kläder (detta gäller även vinterkläder)?

Ska barn vara hemma vid minsta förkylningssymptom, med andra ord helt friska innan de kan återgår till förskolan, av rädsla för att barnen torkar sina näsor på våra privata kläder. Detta innebär fruktansvärt mycket vab för vårdnadshavare.

Ska vi förbjuda kemikalier på bord och golv av rädsla för att det fräter på våra privata kläder? (Detta innebär oerhörd smittorisk och mer vab för föräldrar.)

Ska vi undvika sitta ner på golvet för att minska förskolepersonalens egen klädkostnad?

Ni får gärna snälltolka oss, eftersom detta är en del i förskollärares och barnskötares huvuduppdrag för vi vill sitta ner på golvet, vi vill minska vab för föräldrar, vi vill leka med barnen och vi vill även hjälpa barn med toaletten. De enda vi begär är att inte behöva betala för att jobba.

Vi håller med Norrans ledare om att skriva en motion är billigt. Att genomföra motioner i budgetarbete ger mer trovärdighet. Vi förstår även att Malå kommun kommer ha en stram ekonomi. Men om viljan finns så finns även ekonomi för arbetskläder och arbetsskor.

Det är två partier som skrivit varsin motion om arbetskläder och arbetsskor. Snart kommer budget för 2025 ut på remiss. Nu finns chansen att visa vägen.