Sjukvård ska vara lika trygg för alla

"Ingen ska hindras att söka vård på annat håll. Men, för den vardagliga vården ska vi möta ett känt ansikte som känner våra behov och vår medicinska historia", skriver Christina Soldan (L).
"Ingen ska hindras att söka vård på annat håll. Men, för den vardagliga vården ska vi möta ett känt ansikte som känner våra behov och vår medicinska historia", skriver Christina Soldan (L).

Sjukvårdspolitik handlar om att ingen ska behöva vara rädd för framtiden - ändå är kontakt med otaliga läkare och att själv hamna mellan stolarna vardag i Sverige för långtidssjuka. Därför behövs en primärvårdsreform.

Debatt 4 april 2022 22:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det fattas en hel del i regeringens förslag. Dagens vårdval behöver moderniseras och få mer fokus på kontinuitet och relationer.

Där fler har invandrat, utbildningsnivån är låg och arbetslösheten högre, där behöver hälsan stärkas som mest. Vi vill därför skapa ett komplement till dagens vårdval, med fokus på patientnära, småskalig vård där storskalig vård har svårt att etableras. Det skulle göra skillnad för både landsbygd och förorter.

Framförallt måste läkaren som patienterna känner vid namn bli verklighet. 

Liberalerna har kämpat sedan 1970-talet för rätten till en egen husläkare. Husläkarreformen 1994 nådde långt under sjukvårdsminister Bo Könbergs (FP/L), men skrotades av socialdemokraterna. 

Varje invånare måste få välja en namngiven fast läkarkontakt. 

Ingen ska hindras att söka vård på annat håll. Men, för den vardagliga vården ska vi möta ett känt ansikte som känner våra behov och vår medicinska historia. 

Staten behöver ta större ansvar för att tillräckligt många specialister utbildas, så att dagens husläkare får fler kollegor. Patientrelationer och arbetsglädje måste tryggas.

Över hela landet ska engagerade personer ge god och nära vård, utan att själva slitas ut. Sjukvård ska vara trygg och ge varje människa självbestämmande genom hela livet. Inte konstigare än så.

Lina Nordquist, riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson (L)

Christina Soldan, gruppledare Liberalerna Skellefteå

Jens Wennberg, ordförande Liberalerna Skellefteå


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa