Sista chansen att göra rätt, Region Västerbotten

Politiken målar med breda penseldrag och gömmer sig bakom prat om dyra investeringar, statsbidrag och en budget i balans.

Aldrig tidigare har sjukvården varit så hårt belastad som under det senaste året.

Aldrig tidigare har sjukvården varit så hårt belastad som under det senaste året.

Foto: Bertil Ericson/TT

Debatt2021-03-28 12:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter de senaste årens lönerevisioner, där Vårdförbundets medlemmar i Västerbotten belönats med landets näst lägsta löneförhöjningar, är förhoppningen att 2021 ska bli ett sjuksköterskornas år.

Aldrig tidigare har sjukvården varit så hårt belastad som under det senaste året. Personal har bytt arbetsplats, jobbat övertid, bytt scheman och vänt in och ut på sig själva för att vården ska fungera.

Vårdpersonalen går på knäna. Det yttersta arbetsmiljöansvaret har våra folkvalda politiker med regionråden Peter Olofsson (S) och Anna-Lena Danielsson (S) i spetsen.

Politiken målar med breda penseldrag och gömmer sig bakom prat om dyra investeringar, statsbidrag och en budget i balans. Samtidigt har vi i Västerbotten en vårdkris som behöver hanteras inom de närmaste veckorna.

Vi som jobbar i vården har förståelse för att obekväma beslut måste tas. Vi accepterar mycket. Men till slut kommer man till ett vägval som blir avgörande för det framtida yrkeslivet.

Enligt Sveriges kommuner och regioner kommer bristen på vårdpersonal att fortsätta till 2037. Region Västerbotten har inte råd att tappa medarbetare på grund av dåliga beslut.

Vi kämpar dagligen för att rädda liv.

Men ska vi orka och vilja fortsätta behöver regionen visa att de kämpar för sin personal.

Vår uppmaning och förhoppning är att Region Västerbotten tar sitt förnuft tillfånga och uppfyller intentionen i gällande löneavtal, snarast reviderar covidersättningen och visar oss den respekt som vi förtjänar.