Sfu - svenska för ukrainare är blågul solidaritet

Putins fruktansvärda angreppskrig mot Ukraina måste stoppas. Omvärlden måste göra mer. Både när det gäller vapen och bistånd för att försvara Ukrainas frihet, men också för de ukrainare som flytt. Ukrainare som flytt hit måste få chansen att lära sig svenska.

"För det andra lägger regeringen en viktig satsning i vårbudgeten. Det handlar om hundra miljoner kronor för att stödja kommunerna att erbjuda SFI, man kan kalla det för SFU - svenska för ukrainare."

"För det andra lägger regeringen en viktig satsning i vårbudgeten. Det handlar om hundra miljoner kronor för att stödja kommunerna att erbjuda SFI, man kan kalla det för SFU - svenska för ukrainare."

Foto: Regeringskansliet

Debatt2023-04-04 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vet att kvinnor och barn drabbas hårdast av krig. Vi har sett karavaner av människor som tvingats att fly Ukraina för att slippa Putins bombningar och beskjutningar. Många har fått skydd i Sverige.

Svenska folket har verkligen visat en stor solidaritet. Det ser vi också här i Skellefteå kommun. Paket med mat, kläder och leksaker har skickats. Människor har åkt ner för att hjälpa till. Fordonsprogrammets lärare och elever har hjälpt till med fordon, mat och mediciner som de har samlat in och levererat på plats i Ukraina. Dessutom har Skellefteå kommun åtagit att hjälpa till med boende för ett stort antal personer som flytt från Ukraina.

Det är tufft att komma till ett nytt land när ens släktingar är kvar i ett krigsområde. Att kunna få ett jobb är viktigt och då är svenska språket avgörande. Liberalerna har alltid kämpat för att svenska språket ska vara grunden i integrationen.

Därför ger regeringen nu ett viktigt besked. Ukrainska flyktingar ska tillgång till SFI, vilket kommer att göra stor skillnad. För det första har det varit inte varit tydligt att ukrainska flyktingar har möjlighet att studera svenska på SFI. Det ändrar vi så att de får erbjuda SFI till ukrainare.

För det andra lägger regeringen en viktig satsning i vårbudgeten. Det handlar om hundra miljoner kronor för att stödja kommunerna att erbjuda SFI, man kan kalla det för sfu - svenska för ukrainare. Det är ett statsbidrag som betalas ut till kommunerna av Skolverket. Satsningen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och SD.

Många kommuner vill erbjuda ukrainska medborgare SFI, och en del gör det redan. Med det här ekonomiska tillskottet kommer förhoppningsvis ännu fler ukrainare kunna utveckla sin svenska.