Seriösa byggbolag konkurrerar med lönedumpare

Två år av pandemi och det pågående kriget i Ukraina har gjort livet osäkert för svenska löntagare. Prishöjningar, inflation och stundande räntehöjningar sprider oro, även här i Skellefteå kommun.

"I höst går Sverige till val och vi byggnadsarbetare behöver en politik för oss som bygger Sverige", skriver Daniel Envall, ordförande Byggsossen Skellefteå.

"I höst går Sverige till val och vi byggnadsarbetare behöver en politik för oss som bygger Sverige", skriver Daniel Envall, ordförande Byggsossen Skellefteå.

Foto: Tomas Oneborg/Svd/TT

Debatt2022-04-26 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu mer än någonsin krävs politik som sätter löntagare och vanligt folk i främsta rummet. Det är dags att vända på skutan och ta tillbaka kontrollen över såväl välfärden, bostadspolitiken, pensionerna och kriminaliteten.

Alltför länge har vi fått dras med oket av alliansregeringens avreglerings- och liberaliseringsiver. Samma ideologi som lett till en marknadsstyrd skola och ett välfärdssystem bortom demokratisk kontroll, gav oss också världens kanske mest liberala regler för arbetskraftsinvandring.

Konsekvenserna har vi byggnadsarbetare tvingats se från första parkett. De senaste 10–15 åren har vi sett vår bransch gå från att vara respekterad och med goda villkor till att bli hem för organiserad brottslighet och ren kriminalitet.Brottsoffren är människor som får jobba under usla och farliga villkor. 

Men även de seriösa byggbolagen här i Skellefteå kommun, som tvingas konkurrera med företag som dumpar löner, inte betalar skatt och struntar i att följa kollektivavtal. 

Här blir de politiska skillnaderna tydliga. Moderaterna har tre år i rad motionerat i riksdagen om att återinföra en särskild antifacklig gräddfil för utländska företag, det som tidigare kallades Lex Laval. Det skulle vara förödande för hela vår bransch.

Även i pensionsfrågan och bostadspolitiken är skillnaden tydlig. Moderaterna talar reflexmässigt om skattesänkningar och marknadshyror när det som verkligen behövs är en rejäl pensionshöjning för låg- och medelinkomsttagare, att åldershöjningen stoppas för de med fysiskt krävande jobb och att vanliga löntagare har råd med bostäderna vi bygger. 

Den allmänna pensionen ska motsvara ungefär 60 procent av slutlönen. Det är det alldeles för få som når upp dit dag. Det måste synas i pensionskuvertet att man har knegat ett helt yrkesliv.

I höst går Sverige till val och vi byggnadsarbetare behöver en politik för oss som bygger Sverige. En politik som ser helheten och förstår hur allt hänger ihop. En politik som tar tillbaka kontrollen över välfärden och bostadspolitiken, höjer pensionen för låg- och medelinkomsttagare och på allvar sparkar ut arbetslivskriminaliteten.

Vi hoppas att byggnadsarbetarna i Skellefteå kommun sluter upp på 1 maj för att visa sina sympatier.

Daniel Envall, ordförande Byggsossen Skellefteå