Seniorfrågorna är alltid lika aktuella

Socialdemokraterna lät ideologiska skygglappar och stolthet styra i stället för att seriöst lyfta äldrefrågan.

Frågan är inte bara hur äldreomsorgen ser ut i dag, utan också hur den kommer att se ut om fem–tio år, skriver bland andra Per-Martin Jonasson, ordförande KD Seniorerna i Västerbotten.

Frågan är inte bara hur äldreomsorgen ser ut i dag, utan också hur den kommer att se ut om fem–tio år, skriver bland andra Per-Martin Jonasson, ordförande KD Seniorerna i Västerbotten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2021-02-11 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur har äldrefrågorna prioriterats?

Frågan är alltid uppe i samband med val. Men efteråt svalnar intresset.

Vi som deltagit i det politiska samtalet de senaste decennierna vet att partierna lovat stora satsningar på samverkan och satsningar inom kommun och region.

På 1990-talet kom utredningen ”Vårdens svåra val”. Intresset var stort för att bilda etiska kommittéer.

Sedan dess har samtalen mest rört sig om underskott, personalbrist och dålig arbetsmiljö. Etiken har fått stå tillbaka och några fungerande helhetslösningar har inte presenterats.

Kristdemokraterna, med äldreminister Maria Larsson i spetsen, formulerade en nationell värdegrund för äldreomsorgen under sin tid i regeringen. Hon tillsatte även en utredning som skulle se över strukturfelen inom äldreomsorgen.

Det arbetet var varken intressant eller prioriterat av Socialdemokraterna. De slängde utredningen efter valet 2014 utan att veta vilka brister den kommit fram till.

När samma brister uppdagades förra året, i samband med coronapandemin, blev det tydligt för alla att svagheterna borde ha lösts långt tidigare.

Socialdemokraterna lät ideologiska skygglappar och stolthet styra i stället för att seriöst lyfta äldrefrågan där den hör hemma. Högt upp på den politiska agendan.

Kristdemokraterna har troget stått på de äldres sida, pekat på brister i samhällets syn på de äldre.

Resultatet av utredningen, som KD var med och tillsatte, visade hur äldres omsorg och sjukvård måste integreras med varandra. Att det är viktigt att gamla och sjuka får kontinuitet i sin behandling och att fler äldrecentraler inrättas.

Året som gått har varit speciellt. Ett mörkt år av ensamhet och okunskap i omvårdnad. Det är glädjande att vaccineringen kommit igång. Men det betyder inte att frågan om äldres plats i samhället ska stå tillbaka.

Kristdemokratiska Seniorförbundet har via sina medlemmar varit en kanal för samtal och förslag till moderpartiet.

Fokus på de äldre finns alltid med, även under de år de rödgröna haft makten.

Sveriges befolkning blir äldre och vård- och omsorgsbehoven ökar. Frågan är alltså inte bara hur äldreomsorgen ser ut i dag, utan även hur den kommer att se ut om fem–tio år.

Vi vill vara med och påverka svaret.