Seniorerna kan avgöra valet.

Antalet seniorer blir allt fler. Idag finns ungefär 2,5 miljoner svenskar som är 65 år eller äldre. I Västerbotten är vi seniorer 22 procent av befolkningen.

– "Många seniorer har det ganska bra, medan andra har det väldigt knapert. Inte minst har många kvinnor låga pensioner",  Valter Stenmark (C).

– "Många seniorer har det ganska bra, medan andra har det väldigt knapert. Inte minst har många kvinnor låga pensioner", Valter Stenmark (C).

Foto: Jeanette Lövgren

Debatt2022-09-02 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Våra röster är naturligtvis viktiga när vi i september väljer politik och företrädare för de kommande fyra åren. Det finns idag en allmän tendens till åldersdiskriminering som måste motverkas. 

Centerpartiets seniornätverk i Västerbotten har aktivt arbetat för att seniorernas erfarenheter och kunskap ska tas till vara på bästa sätt. Genom att bygga broar mellan generationerna kan vi skapa trygghet och framtidstro.

Många seniorer är pigga och vill arbeta vidare även efter att pensionsåldern har inträtt. Deras kunskap och kompetens ska tas till vara för samhällets bästa. 

Pensionssystemet behöver ses över. Många seniorer har det ganska bra, medan andra har det väldigt knapert. Inte minst har många kvinnor låga pensioner. Det krävs därför betydande höjningar av de lägsta pensionerna för att öka tryggheten.

Seniorer ska kunna flytta till ett bekvämt och tryggt boende den dag man vill det. Fler flexibla och hemtrevliga trygghetsboenden behöver byggas i kommunerna. Och redan från början ska planeringen utgå från de äldres behov. Bra bussförbindelser bör finnas nära boendena.

Med högre ålder ökar behovet av vård och omsorg. Därför är en nära vård med god kvalitet mycket viktig. En bra tandvård är också av stor betydelse. Vi anser att en fast vårdkontakt ska erbjudas vid närmaste hälsocentral, en kontakt som samverkar med kommunens och andra vårdgivares äldreomsorg. 

Vi vill även understryka att de som vårdar äldre anhöriga ska ges bättre förutsättningar.

Under pandemin så ökade den ofrivilliga ensamheten. Särskild äldre blev drabbade och ensamhet kan orsaka psykisk ohälsa. För att undvika att hamna i en sådan situation är hälsosamtal när man söker vård viktig. 

Då kan man resonera om vardagliga men viktiga saker som kost, socialt umgänge, hälsa och läkemedel. 

Den ökade digitaliseringen har lämnat många äldre sårbara. Tillsammans med civilsamhället bör vi skapa ett starkare skyddsnät för våra seniorer. Äldre måste få tala med en person när man ringer en myndighet. 

Kontanter ska finnas kvar som betalningsmedel. Banker måste ta sitt ansvar och även finnas kvar i lokalsamhället. 

Om Västerbotten blir ett tryggt och bästa län att åldras i då kommer vi också bli ett av Sveriges bästa län att leva i. 

Valter Stenmark (C) Seniornätverket i Västerbotten