Sätt tryck på homofoberna i Warszawa

EU behöver agera på alla plan som är möjliga i sin relation med Polen.

Polska hbtq-personers fri- och rättigheter är hotade.

Polska hbtq-personers fri- och rättigheter är hotade.

Foto: Czarek Sokolowski/AP Photo/TT

Debatt2020-09-12 10:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det redan allvarliga läget för hbtq-personer i Polen har förvärrats ytterligare sedan Andrzej Duda, nationalkonservativa Lag och rättvisas kandidat, med mycket knapp marginal segrade i presidentvalet.

Den senaste tidens angrepp på hbtq-rörelsen och arresterande av aktivister måste fördömas.

Det råder inget tvivel om att hbtq-personers fri- och rättigheter är hotade. Utvecklingen behöver stoppas.

Sverige måste tillsammans med EU agera kraftfullt och använda alla rättsliga och politiska möjligheter för att Polen ska respektera mänskliga rättigheter.

Samtidigt är Polen ett politiskt djupt splittrat land.

Hade Medborgarplattformens kandidat Rafal Trzaskowski segrat i presidentvalet hade det sluttande plan som Polen halkar nedför kunnat rätas upp, och landet återgå till att vara ett väl fungerande och viktigt land för Europas för utveckling.

Den polska presidentalet visar att det finns ett annat Polen. Ett Polen där vanliga polacker som är hbtq-personer inte beskrivs som representanter för en ”invasiv utländsk ideologi”.

Men nu ser verkligheten tyvärr ut som den gör. Och då kan vare sig vi, våra politiska partier, Sveriges regering eller EU tysta se på när mänskliga rättigheter är hotade.

Därför är det viktigt att sätta tryck på den polska regimen.

Vi såg nyligen hur EU-kommissionen satte ner foten och stoppade utbetalningar av bidrag till internationella samarbeten till kommuner och städer i Polen som utropat sig till hbtq-fria zoner.

Det var bra och resolut agerat av EU kommissionen. Nu krävs mer av den varan.

EU behöver agera på alla plan som är möjliga i sin relation med Polen. Skruva åt det ekonomiska flödet och använd de verktyg som finns för att värna det öppna och fria samhället och rättsstaten.

Det kan inte vara möjligt att fortsätta urholka gemensamma europeiska värderingar utan att det blir dyrt för regimen.

Att inte agera mot Polen nu och framåt försvårar också möjligheterna att med trovärdighet stå upp för mänskliga rättigheter, rättsstatens principer och europeiska värderingar.

Sätt tryck på homofoberna i Warszawa.