Sätt konkurrenskraft och omställningsförmåga i centrum

Redan före pandemin hade Sverige stora strukturella utmaningar. De riskerar att fördjupas ytterligare.

Sex av tio stora företag säger att effektiviseringarna i verksamheten under pandemin har varit större än normalt, skriver Mats Andersson, regionchef, Svenskt Näringsliv Västerbotten.

Sex av tio stora företag säger att effektiviseringarna i verksamheten under pandemin har varit större än normalt, skriver Mats Andersson, regionchef, Svenskt Näringsliv Västerbotten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-01-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin fortsätter att sätta hård press på svenska företag.

I den senaste företagarpanelen – fjärde kvartalet – svarar 44 procent av företagen i Västerbotten att de har lägre produktions- och försäljningsvolym. 34 procent svarar att de har färre anställda.

I det korta perspektivet gäller det att med fortsatt krishantering göra så att företag och jobb kan ta sig igenom pandemin. I ett längre perspektiv gäller det att dra rätt slutsatser av vad pandemin gör med ekonomin och med företagen.

Krisen driver på omställningen. Det är kanske inte så förvånande. Vi ser alla hur arbetsvardagen förändrats.

Men förändringarna går djupare än så. Exempelvis säger sex av tio stora företag att effektiviseringarna i verksamheten under pandemin har varit större än normalt.

När pandemin är över kommer många företag och arbetsplatser att stå inför en delvis ny verklighet med förändrade kompetenskrav och arbetssätt. Därför måste politiken och arbetsmarknadens parter ha konkurrenskraft och omställningsförmåga i fokus.

- Utbildningssystemet behöver fungera bättre

De nya kompetensbehoven ställer ökade krav på hela utbildningssystemet – från grundskola till forskning. Vi behöver bland annat en yrkes- och högskoleutbildning som bättre möter näringslivets behov.

- Det behövs ett tidsenligt regelverk på arbetsmarknaden

Det är mot den bakgrunden som Svenskt Näringsliv, PTK, Kommunal och IF Metall kommit överens om hur en modernisering av anställningsskyddet bör se ut. Den överenskommelsen måste nu ligga till grund för lagstiftning.

- Näringslivets konkurrenskraft måste stå i centrum för politiken

Redan före pandemin hade Sverige stora strukturella utmaningar. De riskerar att fördjupas. Andra länder vässar sin politik för att vara redo när den globala ekonomin tar fart igen. Sverige får inte halka efter.

Den kris pandemin innebär för ekonomin driver förändringar i näringslivet. När ekonomin avstannat har de allra flesta företag ökat förändringstakten för att anpassa sig till de nya förutsättningarna.

Om den omvandlingsförmågan kombineras med rätt förutsättningar att ta sig igenom pandemin så kan vi möta framtiden med tillförsikt och hopp.

Sverige har starka och internationellt konkurrenskraftiga företag. De har varit grunden för vårt välstånd och de kommer att vara avgörande när vi tar oss ur pandemin.

Men det kräver goda förutsättningar och en politisk insikt om hur mycket som har förändrats under detta omvälvande år.