Satsningar på polis och välfärd viktigare än bistånd

Med tanke på de stora problem vi har att ta itu med på hemmaplan är det nödvändigt att minska biståndet.

Debatt 9 oktober 2020 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trycka tillbaka arbetslösheten med ett stort jobbskatteavdrag.

Bekämpa de svenska gängen med danska straff.

Det är huvudprioriteringarna i den budget som Moderaterna presenterat.

I vår budget återupprättas arbetslinjen i ersättningssystemen genom tydliga tidsgränser och ett bidragstak. Den som invandrar till Sverige ska gradvis kvalificera sig till svenska bidragssystem. Ansträngning ska löna sig.

Därför städar vi upp i regeringens snårskog av riktade avdrag och andra specialåtgärder på skatteområdet. Vi ersätter dem med en rak, effektiv och generell sänkning av skatten på arbete.

Med vårt förstärkta jobbskatteavdrag får över fem miljoner löntagare 400 till 550 kronor mer i plånboken varje månad.

Vi tar också bort den klyfta i beskattning som regeringen i sin budget skapat mellan pensionärer och löntagare, och stärker ekonomin för en genomsnittlig pensionär med 500 kronor.

Moderaterna sänker skatten på bensin och diesel med en krona per liter. Vi säger nej till försämringar av reseavdraget. Vi satsar på laddstolpar och elektrifiering för att minska klimatutsläppen.

Moderaterna satsar även mer på välfärden än vad regeringen gör. För Västerbottens del innebär det en förstärkning med 682 miljoner kronor. Men vi villkorar pengarna med ett skattehöjarstopp. Den kommun som trots tillskottet höjer skatten får sänkta statsbidrag. Höjda skatter ska inte få stoppa ekonomins återhämtning.

För att krossa gängen föreslår vi åtgärder som fungerat i Danmark.

Dubbla straff för gängkriminella, visitationszoner, ökad avlyssning och kameraövervakning, anonyma vittnen och att göra det straffbart att vara med i kriminella gäng är några av förslagen.

Lika viktigt är att exempelvis Åklagarmyndigheten får de pengar som krävs för att inte behöva säga upp personal.

Vi är rädda om skattebetalarnas pengar. Med tanke på de stora problem vi har att ta itu med på hemmaplan är det nödvändigt att minska biståndet.

Bara genom en återgång till arbetslinjen och reformer för att varaktigt höja tillväxten kan vi säkerställa att resurserna till den gemensamma välfärden och tryggheten på sikt ökar.

Bara så kan vi ingjuta hopp hos människor som är frustrerade av att vara utanför. Bara så kan vi dra nytta av fantastiska möjligheter i stället för att hämmas av stora problem.

Ämnen du kan följa