Samtidigt gör grannregioner betydligt större satsningar. Region Jämtland/Härjedalen visar vägen med en välfinansierad primärvård och en specialist i allmänmedicin per 1 100 invånare. För att nå motsvarande nivå behöver Västerbotten investera 326 miljoner kronor mer.
Situationen är ohållbar. Endast en bråkdel av invånarna har en fast namngiven läkarkontakt, vilket skapar brist på kontinuitet och trygghet. Vi föreslår en genomgripande reform av primärvården med fokus på tydligare, sammanhållet och mer effektivt ledarskap. Beslutsfattandet måste decentraliseras och antalet chefsnivåer minskas. Dessutom behöver primärvården en tydlig röst i regionens högsta ledning.
Målet är att erbjuda en tillgänglig och individanpassad hälso- och sjukvård som främjar god hälsa samt säkerställer jämlikhet och jämställdhet för hela länets befolkning.
För att öka tillgängligheten föreslår vi en justering av ersättningssystemet, där den rörliga ersättningen för hälsocentraler höjs till 30 procent. Hälsocentralerna måste även få möjlighet att anpassa sina öppettider efter invånarnas behov.
Utbildningstakten för ST-läkare i allmänmedicin måste också öka. Dagens takt är för långsam och matchar inte behoven. Vi behöver fler framtida specialister, och det krävs handling nu.
Vi strävar efter att öka valmöjligheterna för invånarna i Skellefteområdet genom att främja etableringen av en privat driven hälsocentral. Detta skulle stärka valfriheten och avlasta den offentliga vården. Dessutom föreslår vi att hälsovalet delas in i tre geografiska områden: södra Lappland, Umeå-regionen och Skellefteå/Norsjö. En sådan indelning skulle bättre tillgodose lokala behov och förutsättningar.
Primärvården är sjukvårdens nav. En välfungerande primärvård leder till lägre kostnader och en friskare befolkning. Med dessa förslag kan vi vända den negativa utvecklingen inom primärvården och säkerställa att invånarna i Västerbotten får den vård de behöver, när de behöver den.
Västerbotten kan bättre – det är dags att investera i primärvården på allvar.